Actiris opent nieuwe crèche voor werkzoekende ouders

De vzw Kinderdagverblijf van Actiris opent dinsdag haar vierde crèche in de Zuidlaan in Brussel. Dankzij opvangplaatsen aan sociaal tarief kunnen werkloze ouders er hun kind achterlaten terwijl ze gaan solliciteren of een opleiding volgen.

Met haar crècheproject wil arbeidsbemiddelaar Actiris jonge ouders steunen in hun zoektocht naar werk. In Brussel zitten de crèches overvol. Daarbij is een nieuwe job beginnen vaak moeilijk als er nog geen kinderopvang geregeld is, vooral als het om eenoudergezinnen gaat, met meestal moeders als gezinshoofd. Ook snel opvang vinden als je een afspraak hebt met een werkgever of Actiris, is vaak moeilijk.

Actiris wil daarin bijspringen met haar eigen Kinderdagverblijven, waarvan er al drie bestonden (twee in Sint-Jans-Molenbeek en een in Sint-Joost-ten-Node). Deze nieuwe crèche in de Zuidlaan is het resultaat van een publiek-private samenwerking met het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vernes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

De crèche openhouden kost ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Het Fonds neemt daarvan de helft voor haar rekening.

Speciale diensten

Werkzoekenden ingeschreven bij Actiris of mensen die net een job gevonden hebben, kunnen een beroep doen op de kinderdagverblijven. Die is bestemd voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Bijzonder is de dringende opvang, waar een kind tussen een uur en drie maanden kan blijven, tot er een duurzame oplossing is.

De tarieven zijn aangepast aan het inkomen van de ouders. Het tarief voor enkele uren gaat van 1 tot 4,5 euro per uur. Als de ouder net begonnen is met werken geldt een tarief van 4,1 tot 6 euro per dag. Na zes weken wordt het tarief herberekend op basis van het inkomen van de ouders.

1.000 per jaar

In de nieuwe crèche zijn 42 nieuwe plaatsen voorzien, waardoor er per jaar 200 kinderen extra terechtkunnen. In totaal kunnen zo ongeveer 1.000 kinderen per jaar opgevangen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?