Nederlandstalige crèche en sociale woningen op komst in Vorst

Op een oud parkeerterrein in de Fierlantstraat in Vorst zijn plannen voor een nieuwe crèche en zeventien sociale woningen. Het kinderdagverblijf moet plaats bieden aan 36 Nederlandstalige peuters. De vraag naar extra plaatsen is groot de gemeente.

Het lege terrein midden in een woonwijk op een boogscheut van het Park van Vorst is al jarenlang een doorn in het oog van de gemeente. In het kader van wijkcontract Sint-Antonius probeert Vorst de parking al een tiental jaar een andere invulling te geven. De plannen moeten nog allerlei administratieve stappen doorlopen, maar de kans op slagen is reëel.

Beliris zal er twee passieve gebouwen uit de grond stampen met zeventien sociale woningen van één tot vier slaapkamers, een crèche voor 36 Nederlandstalige kinderen en een ondergrondse parking met 23 staanplaatsen. Eén woning en twee staanplaatsen zijn voorbehouden voor personen met beperkte mobiliteit.

Brussel Kiest 2018 Groen Vorst Esmeralda Van den Bosch plaats 12

De extra opvangplaatsen voor de jonge Vorstenaren komen geen dag te vroeg, zegt schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Esmeralda Van den Bosch (Groen). "Al onze kinderdagverblijven kampen met wachtlijsten. Crèche 'Het Peperkoekenhuisje' bood recent extra plaatsen aan en die waren maanden op voorhand meteen volzet. Dat toont de noodzaak voor deze crèche aan."

Anderzijds denkt de groene schepen ook aan anderstalige kinderen. "Zij gaan steeds vaker in het Nederlands naar school. Als ze bijvoorbeeld in een crèche al de taal leren, zal het voor hen makkelijker zijn om op school te kunnen volgen", aldus Van den Bosch.

Passiefbouw

Het kinderdagverblijf en de appartementen op het gelijkvloers zullen het genot van kleine tuintjes hebben. De overige woningen beschikken over terrassen vooraan en achteraan. Op de openbare weg voor de crèche komen fietsenstallingen en een 'kiss and ride'-zone. De bouwpromotor voorziet ook een lokaal voor achttien fietsen en kinderwagens.

Aan het project hangt een prijskaartje van 4,3 miljoen euro vast. De nieuwe gebouwen zullen volledig passief zijn: met individuele ventilatiesystemen voor elk appartement, een ventilatiegroep voor alle ruimtes in de crèche, een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, groendaken en zonnepanelen op de daken.

De overlegcommissie vroeg extra informatie alvorens een advies af te leveren. Tijdens het openbaar onderzoek liepen er tien bezwaarschriften binnen. Beliris hoopt de werken te kunnen starten in september 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?