Activisten Extinction Rebellion lijmen zich vast aan ingang Europese Commissie

Extinction Rebellion
© Extinction Rebellion
| Protest Extinction Rebellion
© Extinction Rebellion
| Protest Extinction Rebellion

Sinds 8 uur maandagochtend blokkeren zo'n veertig activisten van Extinction Rebellion (XR) de ingang van het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie in Brussel. Tien van hen hebben zich aan de toegangsdeuren vastgelijmd.

De activisten eisen de onmiddellijke invoering van een ecocide-wet op nationaal en Europees niveau. De hoofdingang van een van de centrale gebouwen van de Europese Commissie is momenteel ontoegankelijk. De veiligheidsdienst van de EU-Commissie en de Belgische politie zijn ter plaatse.

"Bedrijven en lobbyisten moeten met naam en toenaam worden genoemd, ter verantwoording worden geroepen en worden vervolgd voor hun daden," aldus een woordvoerder van Extinction Rebellion Frankrijk.

De actie komt er enkele dagen voordat de EU-leiders in Brussel bijeenkomen. Bovendien vergadert het Europees Parlement, dat herhaaldelijk zijn steun heeft uitgesproken voor een ecocidewet, op 22 en 23 juni.

"Vandaag is een historische kans voor de erkenning van ecocide als misdrijf op Europees niveau. Het Europees Parlement en de Raad bespreken momenteel de herziening van de richtlijn inzake milieucriminaliteit, die sinds 2008 niet meer is herzien - het erkennen van het ecocide als misdrijf zou betekenen dat het wordt opgenomen in de wetgeving van alle lidstaten," zegt een vertegenwoordiger van End Ecocide Belgiƫ.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?