20200513 1708 Armoede OCMW 1

Activisten voeren campagne tegen statuut van samenwonende

EDB
© BRUZZ - Belga
15/05/2023

Een groep activisten voerde zondagavond een postercampagne aan de hoofdkantoren van de politieke partijen in Brussel. Daarmee wilden ze het ‘statuut samenwonende’ aanklagen, dat voor mensen met een uitkering tot een inkomensverlies leidt.

“Isoleer huizen, geen mensen,” stond er op de posters te lezen. Ook “1, 2, 3, 4, 5, 6 onder een dak, het is onze keuze, het is ons recht,” was een van de leuzen die voorbijgangers konden lezen.

“Het doel is de onrechtvaardigheid van het ‘statuut samenwonende’, waarin meer dan 500.000 mensen in dit land zitten, onder de aandacht te brengen,” klinkt het bij het collectief, aldus persagentschap Belga. “Een substantieel deel van het inkomen afpakken van mensen die al van heel weinig moeten leven, is onrechtvaardig en onmenselijk,” menen de activisten.

Afschaffen

De leden van het collectief vinden dat vervangingsinkomens “rechten zijn die niet mogen worden aangetast door het feit dat ze met andere mensen samenleven.” Met het oog op de verkiezingen van mei 2024 roepen de actievoerders de politieke partijen op om het statuut van samenwonende af te schaffen.

Het statuut van samenwonende is niet te verwarren met het wettelijk samenwonen, dat een wettelijke bescherming biedt aan twee mensen die samenwonen. Het statuut van samenwonende verwijst naar het feit dat met de gezinssituatie wordt rekening gehouden met de berekening van een vervangingsinkomen, zoals bijvoorbeeld onder andere een uitkering van het OCMW of een werkloosheidsuitkering. Samenwonenden ontvangen lagere vervangings- en bijstandsuitkeringen dan alleenstaanden of personen met een gezin ten laste.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni