ACV voert actie in Laken: 'Banen poetspersoneel Europese school op de helling'

© Saskia Vanderstichele
| Europese School Laken

Een deel van de poetsdienst verzamelde woensdagochtend samen met de ACV voor de Europese school in Laken. Het bedrijf, dat sinds dit schooljaar in onderaanneming de poetsactiviteiten voor de kantine overneemt, zou volgens de vakbond de rechten van werknemers schenden. De actiegroep roept zowel ouders als de directie op om druk uit te oefenen.

Sinds dit schooljaar neemt Rebecca Cleaning de taken van poetsbedrijf Activa over in de Europese school in Laken. Dit gebeurt in onderaanneming van de 'Associatie van Ouders voor Leerlingen van de Europese School', die de kantine beheert. "De poetsfirma is wettelijk verplicht om het personeel dat voor de wissel werkzaam was over te nemen , met behoud van de opgebouwde rechten", vertelt Cédric Claeys. Hij is woordvoerder voor de afdeling voeding en diensten bij de ACV.

Maar dit zou dus niet het geval zijn. Onder de nieuwe voorwaarden staan onder meer de anciënitteitspremies en het salaris van de poetsploeg onder druk. "Een deel van de werknemers ging niet akkoord met de nieuwe voorwaarden, en op maandag werd hen de toegang tot de werkvloer geweigerd", aldus Claeys. "Deze werkkrachten weigerden een nieuw contract, dat slechtere voorwaarden bevat, te ondertekenen."

Daarom besliste een aantal werknemers om op woensdag 4 september een actie te houden aan de schoolpoorten. Met een petitie proberen ze de school en ouders te sensibiliseren. Zij hopen dat de directie nu druk zal uitoefenen op het schoonmaakbedrijf.

Juridische twist

"Dit is een probleem dat tussen Activa en Rebecca Cleaning uitgeklaard moet worden. Zij treden op als werkgevers voor de poetsploeg." De directeur van de Verenining van Ouders, Eric Piettre, benadrukt dat de kantine niet kan tussenkomen. "Maar mijns inziens voldoet de nieuwe onderaanneming aan de wettelijke voorwaarden." Dit is ook het officieel standpunt dat Rebecca Cleaning inneemt.

ACV is van een andere mening en neemt in ieder geval contact op met het bevoegde paritair comité om na te gaan welke juridische stappen mogelijk zijn. "Behoud van rechten en tewerkstelling zijn belangrijk voor ons. Hopelijk krijgen we steun van de ouders en school", zegt Claeys.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?