Ademen in de stad is hetzelfde als sigaretten roken

© Oro nieuws

Dat is de conclusie van een studie uitgevoerd door de NGO Transport & Environment. De onderzoekers vonden dat wandelen in een Europese stad gelijkstaat aan het inademen van de giftige bestanddelen van meerdere sigaretten.

De NGO bekeek de aanwezigheid van fijn stof in de tien meest bezochte Europese steden. Die vergeleken de onderzoekers met de schade die gerookte sigaretten veroorzaken. Volgens het Amerikaanse instituut Berkeley Earth komt het inademen van 22 µ/m3 fijn stof overeen met het roken van één sigaret.

Volgens de resultaten zou vier dagen in Londen doorbrengen daarom hetzelfde effect op de gezondheid hebben als het roken van 2,75 sigaretten. Vier dagen in Rome, Parijs of Amsterdam komt overeen met twee gerookte sigaretten.

“Een jaar in de Brusselse straten ademen, zou hetzelfde zijn als maar liefst 285 sigaretten roken,” vertelt Jens Muller, coördinator luchtkwaliteit van de NGO, aan La Dernière Heure. Dat cijfer werd gebaseerd op meetresultaten uit Sint-Jans-Molenbeek.

“Het is een schatting, maar het resultaat verbaast me niet,” zegt Muller. “Brussel heeft een ernstig probleem met luchtvervuiling.”

“Dankzij de applicatie van Brussel Leefmilieu kan je zien wanneer de luchtvervuiling erg hoog is en bijgevolg vermijden aan sport te doen. Maar uiteindelijk ontsnapt niemand eraan: de lucht komt binnen in de huizen, de kantoren en vooral ook de scholen,” aldus Muller.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?