AfricaMuseum zet gids op non-actief na shockerende uitspraken

ADD
© BRUZZ
23/12/2019
Ook in:
nl fr

De gids die vorige week vrijdag betrapt werd op enkele shockerende uitspraken tijdens een rondleiding in het AfricaMuseum is op non-actief gezet. "Dat betekent dat hij er geen rondleidingen meer zal verzorgen", zegt gidsdirecteur Bruno Verbergt aan BRUZZ.

"Lumumba werd afgeschoten. Ja zo gaat dat daar, die Afrikanen schieten gelijk hier bij ons op de kermis." Dat zou volgens een studente een van de uitspraken van de gids geweest zijn. Een groep masterstudenten Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen kreeg vorige week vrijdag een rondleiding in het AfricaMuseum, maar de begeleidende professor zette de rondleiding stop na de ophefmakende uitspraken.

"Hij wilde de groep uitdagen op vlak van kritisch en historisch bewustzijn", reageerde het museum vrijdagavond op de zaak. De gids zelf werd vandaag uitgenodigd door de museumdirectie. "We zijn tot de conclusie gekomen dat het beter was om de gids in kwestie op non-actief te zetten", zegt gidsdirecteur Bruno Verbergt.

'Koloniaal verleden vergoelijken'

"Het museum is tot de vaststelling gekomen dat de gids een inschattingsfout heeft gemaakt met betrekking tot zijn woordgebruik. Zijn beeldspraak, voorbeelden en vergelijkingen kunnen duidelijk als ongepast overkomen. Het is dus beter dat hij voor onbepaalde duur op non-actief wordt gezet", gaat Verbergt verder.

Nog volgens Verbergt gaf de gids aan dat hij zich verkeerd begrepen voelde. Racistisch waren zijn uitspraken niet, volgens het museum. "Wel konden zijn woordkeuze en beeldspraak de indruk geven dat hij het koloniaal verleden ongepast vergoelijkte", aldus Bruno Verbergt.

De gids die nu voor onbepaalde duur op non-actief werd gezet, maakte deel uit van de gidsenpoel van het AfricaMuseum die uit ongeveer 50 gidsen bestaat. Het museum wil bekijken hoe dergelijke situaties in de toekomst vermeden kunnen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , afrikamuseum , Tervuren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni