Prof zet rondleiding stop in AfricaMuseum na shockerende uitspraken gids

Het Afrikamuseum in Tervuren

Een professor van de Universiteit Antwerpen heeft vrijdag een rondleiding met haar studenten in het AfricaMuseum vroegtijdig beëindigd, na enkele opmerkelijke uitspraken van een gids. "Lumumba werd afgeschoten. Ja zo gaat dat daar, die Afrikanen schieten gelijk hier bij ons op de kermis", zei de gids volgens een studente.

Voor een keuzevak voor de masterstudenten Geschiedenis van de Universiteit van Antwerpen trok een groep studenten vrijdagmiddag naar het AfricaMuseum, samen met de geschiedenisprofessor. Maar het bezoek aan dat museum draaide anders uit dan gepland. De professor zette de rondleiding stop na uitspraken van de gids die de prof als "hallucinant en aanstootgevend" omschrijft.

"Die geschiedenis in Congo moeten we toch nuanceren. Het doel was niet om te exploiteren. Mijn schoonmoeder woonde in Congo en ze had een boy. Hij mocht daar wel een keer per week mee aan tafel eten", zei de gids volgens een van de deelnemende masterstudenten.

Of: "Over die handjes afhakken, daar moeten jullie kritisch tegenover zijn. Er zijn maar twee foto's bekend. De verhalen zijn dubbel. Waarom leefden die mensen nog als hun hand werd afgehakt om te bewijzen dat je een kogel hebt gebruikt?"

Volgens de studente die op Twitter getuigt over de rondleiding werd die door de professor beëindigd na een uitspraak over de moord op Patrice Lumumba. "Lumumba werd afgeschoten. Ja zo gaat dat daar, die Afrikanen schieten gelijk hier bij ons op de kermis."

'Niet voor interpretatie vatbaar'

De woordvoerder van de Universiteit Antwerpen bevestigt het verhaal na contact met de betrokken prof, die anoniem wil blijven. "Ze bevestigt alle uitspraken", aldus woordvoerder Peter De Meyer. "Eerst dacht ze dat het misschien een slip of the tongue was, maar de vreemde uitspraken bleven komen."

"De prof besloot dat het geen zin meer had en zette de rondleiding stop", gaat de universiteitswoordvoerder verder. "Dit was niet meer voor interpretatie vatbaar en hebben we nog nooit meegemaakt."

'Niet in lijn museum'

Intussen regent het verontwaardigde reacties op sociale media aan het adres van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. "Als alles wat daar staat klopt, veroordelen wij dat ten stelligste. Dit ligt helemaal niet in de lijn van het museum", reageert Bruno Verbergt, die verantwoordelijk is voor de gidswerking van het museum.

Hij nam vrijdagavond contact op met de gids in kwestie. "Hij was er zich van bewust dat dit een moeilijke gidsbeurt was. Hij had het gevoel dat wat hij wilde meegeven fout overkwam", zegt Verbergt. "Misschien had het daar zelfs iets mee te maken."

'Uit context gerukt'

Volgens de directeur van de gidswerking had de gids zich goed voorbereid voor de groep masterstudenten Geschiedenis en wilde hij de studenten intellectueel uitdagen. "Hij wilde de groep uitdagen op vlak van kritisch en historisch bewustzijn."

"De meeste uitspraken kan hij zich herinneren en sommige uitspraken kan hij contextualiseren", gaat Verbergt verder. "Sommige zaken lijken op Twitter uit de context gerukt te zijn en de uitspraak over Lumumba ontkent hij. We kennen de gids niet als een racist."

De gids wordt maandag uitgenodigd voor een gesprek met het museum. De professor van de Universiteit Antwerpen zal een klacht sturen naar de directie van het museum en stuurt daarover ook nog een boodschap naar haar studenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?