Cerexhe eist extra ophaalronde: 'Of Sint-Pieters-Woluwe wordt een vuilnisbelt'

MVDH
16/05/2023

Maandag deed de oranje zak voor bioafval zijn intrede in Brussel en voortaan worden in 10 Brusselse gemeenten ook nog slechts eenmaal de witte zakken opgehaald. De afvalhervorming van minister Alain Maron (Ecolo) lijkt in sommige gemeenten echter een moeilijke start te kennen. Burgemeester Cerexhe eist actie: "Nood aan een nieuwe ophaalronde of Sint-Pieters-Woluwe wordt een openlucht vuilnisbelt."

De nieuwe afvalhervorming moet het Brussels Gewest tegelijk netter, duurzamer en aangenamer maken. De drijvende kracht achter het initiatief, minister Maron kreeg, echter eerder al het verwijt overhaast te werk te gaan of zelfs te improviseren. Dinsdag kreeg hij ook van de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (Les Engagés) een veeg uit de pan. ‘De hervorming kent een zeer slechte start', klonk het op Twitter.

Een bijgevoegde foto met stapels witte zakken maakt duidelijk wat hij bedoelt. “Het grote probleem is dat de nieuwe ophaaltijden niet genoeg bekend zijn bij de inwoners”, verklaart woordvoerder voor de gemeente Arnaud Despiegelaere. “Sint-Pieters-Woluwe is een van de gemeenten waar de witte zak nog maar één keer wordt opgehaald, maar iedereen zet ze nog steeds buiten. Een langere overgangsfase was nodig om mensen vertrouwd te maken met de veranderingen, maar nu waren Franstaligen net twee weken met vakantie en is alles ineens gewijzigd.”

Het gevolg is dat heel wat witte zakken in de gemeente toch werden buitengezet en nu bleven liggen op straat. Burgemeester Cerexhe roept daarom minister Maron op om een nieuwe ophaalronde te organiseren. "Laten we vermijden dat Sint-Pieters-Woluwe gedurende een week een openlucht vuilnisbelt wordt waarbij kraaien en vossen zich tegoed doen aan het afval in de straten." De burgemeester heeft naar eigen zeggen nog geen antwoord gekregen op zijn vraag.

Gecommuniceerd via magazine

Despiegelaere voegt wel nog toe an sich niets tegen de hervorming te hebben en volledig achter de intrede van de oranje zak te staan. "De organisatie is gewoon niet goed verlopen." Zelf zegt de gemeente te hebben gedaan wat ze kon. “We probeerden te informeren online, via Facebook en in het magazine van de gemeente, maar we hebben simpelweg niet voldoende middelen om de taken van het Gewest te doen.”

De woordvoerder van minister Maron liet het volgende weten: "Wij staan voortdurend in contact met Net Brussel, zij leggen contact met de gemeente om een oplossing te vinden".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni