Afvalophaling derde dag op rij verstoord door 'ontevredenheidsactie'

© BRUZZ
| Dertig procent van de witte zakken in Schaarbeek werden niet opgehaald

Voor de derde dag op rij protesteert het personeel van Net Brussel tegen het voorstel om het arbeidssysteem aan te passen. Nu was de ophaling in Brussel-Stad, Sint-Joost en Schaarbeek verstoord. "Wij weten niet wanneer dit zal eindigen."

In de Belliardwijk werd vandaag twintig procent van de blauwe zakken niet opgehaald. In Sint-Joost bleef tien procent van de witte zakken staan, in Schaarbeek ging het om dertig procent van de witte zakken en vijftien procent van de blauwe zakken.

De impact van de protestactie van het personeel van Net Brussel was vandaag wel minder groot. "Er vonden meer ophalingen plaats dan op de vorige dagen", aldus Etienne Cornesse van Net Brussel. "Op woensdag is er sowieso minder personeel aan het werk", verklaart Michel Piersoul van de liberale vakbond VSOA.

'Werken volgens de regels'

Hij benadrukt - net als Net Brussel - dat het niet om een stakingsactie gaat, maar om een 'ontevredenheidsactie.' "Wat sommige arbeiders nu doen is niet meer dan werken volgens de regels. Het gaat dan om zaken als oversteken volgens de regels, en daardoor gaat alles wat trager", aldus Piersoul.

De directie van Net Brussel wil het arbeidssysteem aanpassen, waarbij afvalophalers vroeger naar huis kunnen naargelang de snelheid waaraan het afval wordt opgehaald. Op 5 december vindt daarover overleg plaats.

Of het protest tot dan zal blijven duren, is onduidelijk. "Wij weten niet wanneer dit zal eindigen", klinkt het bij de liberale vakbond. "Dit is aan de arbeiders." Net Brussel vraagt aan de inwoners van wie de zakken niet zijn opgehaald om ze binnen te halen en aan te bieden op een later moment. Voor de witte zakken is dat 23 november, voor de blauwe zakken 27 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?