Agent gewond bij rellen: 'Dit had ik nog nooit meegemaakt'

KVDP
┬ę BRUZZ
10/06/2020

Bij confrontaties tussen relschoppers en politie afgelopen zondag zijn 32 agenten gewond geraakt. BRUZZ sprak met een agent die het geweld vanop de eerste rij meemaakte en nu zoals veel collega's arbeidsongeschikt thuis zit. "De relschoppers gooiden dingen naar ons hoofd die ons hadden kunnen doden", getuigt de politieagent.

Karel* is een van de politieagenten die zondag gewond is geraakt bij de rellen na de Black Lives Matter-betoging. Zijn dag begon nochtans rustig. "Ik werk voor de federale politie in Brussel, bij de eenheid die belast is met de ordehandhaving. Wij waren de enige politiemensen die zichtbaar aanwezig waren in de buurt van het Poelaertplein", vertelt de agent. "Dat protest was op zich vlekkeloos verlopen, zonder incidenten voor zover ik kon zien."

Na de statische betoging op het Poelaertplein verspreidde de mensenmassa zich over de rest van de stad. "Het is dan dat de eerste incidenten zijn begonnen", gaat Karel verder. Aan het Koningsplein ontstonden schermutselingen, waarbij relschoppers kasseien, verkeerslichten en andere projectielen gooiden in de richting van de oproerpolitie.

Niet veel later ontstonden rellen in de buurt van de Naamsepoort. "We zijn eerst en vooral naar daar gegaan voor versterking", legt de politieagent uit. Volgens de politievakbonden waren de instructies voor de mensen op het terrein die dag onduidelijk. "Maar het is niet zo dat we instructies hebben gekregen om niet tussen te komen", verduidelijkt Karel. "We wachtten op het bevel om uit onze voertuigen te stappen en ons op te stellen. Eens ons gevraagd werd om in te grijpen, hebben we dat onmiddellijk gedaan. Of dat lang geduurd heeft voor we dat bevel gekregen hebben, kan ik niet zeggen."

'Dodelijke projectielen'

Karels eenheid stond opgesteld aan de Naamsepoort, waar ze geconfronteerd werden met enkele tientallen roepende mensen. Op een filmpje dat viraal is gegaan is te zien hoe een agente van de eenheid ijzig kalm blijft onder de druk. "Op geen enkel moment heeft de politie geprovoceerd. Maar op een bepaald moment begint men met dingen naar ons te gooien", aldus Karel, die hoofdinspecteur is van zijn eenheid.

"Eerst gooiden ze flesjes naar ons hoofd. Dan reden ze met een vuilniscontainer in op onze eenheid. Daarna werd er met stenen, straatmeubilair, steps en houten paletten gegooid. We hebben, denk ik een hele bouwwerf over ons heen gekregen", vervolgt de politieman verder. "Ik werk al jaren in Brussel en ben al vaak geconfronteerd geweest met betogingen die uit de hand lopen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Er werden dingen naar ons gegooid die ons hadden kunnen doden."

'Risico op rellen bestaat altijd'

Tijdens de rellen raakte Karel, net als 27 andere politieagenten gewond. "Door een trap in mijn gezicht ben ik gekwetst aan mijn mond en tijdens de bekogeling is mijn arm gekwetst. Mijn arm kan ik nu niet meer bewegen. Van de acht mensen van mijn eenheid zijn er zes thuis omdat ze arbeidsongeschikt zijn."

De politievakbonden waren de dag nadien kritisch voor de risicoanalyse die op voorhand gemaakt werd. Daar kan Karel zich niet over uitspreken, maar het risico op rellen was er. "Als je ziet dat er in het buitenland problemen zijn. Het risico is er altijd. De beelden uit de VS hebben sommigen misschien geïnspireerd."

Karel* is een schuilnaam

Agenten blijven kalm ondanks de roepende menigte aan de Naamsepoort

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , black lives matter , geweld tegen politie , politie , rellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni