Agente raakte zwaargewond tijdens rellen: 'Zonder uitrusting had ik het niet naverteld'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 14 januari 2021
Updated: 14-01-2021 - 14:33

Bij de rellen die woensdagnamiddag en -avond zijn uitgebroken na de manifestatie voor de overleden Ibrahima zijn vijftien agenten gewond geraakt. Eén van hen is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Ze is niet in levensgevaar. Dat meldt de politiezone Noord.

Hoe de agente precies gewond is geraakt, is nog niet bekend. Wel is op beelden op sociale media te zien hoe de politie wordt bekogeld met zware brokstukken en stenen. Drie agenten waren bovendien in schock toen het commissariaat aan het Liedtsplein in brand werd gestoken waar ze zelf inzaten, vertelt de woordvoerster van de politiezone Noord.

Verder raakten er in de loop van woensdagmiddag- en nacht in totaal vijftien agenten gewond. Het is nog niet bekend hoeveel agenten tijdelijk werkonbekwaam zullen zijn. In de loop van de dag zullen velen van hen een dokter zien die daarover zal oordelen.

Gered door buurtbewoner

De politieagente die zwaargewond is geraakt heeft ondertussen het ziekenhuis verlaten en getuigde in La Capitale over het incident. "Ik zal nooit de hatelijke blikken van de mensen vergeten die mij in elkaar hebben geslagen. Zonder mijn uitrusting had ik dit niet kunnen navertellen".

Bovendien vertelt de agente hoe een buurtbewoner van Marokkaanse afkomst haar tijdens de aanval gered heeft: "Ik hoorde hem roepen dat ze moesten stoppen omdat ik een vrouw ben. Omdat hij mij van de jonge aanvallers heeft weggerukt heeft hij mij gered."

Haar negenjarige zoontje wil ook politieagent worden, iets wat zij hem nu zal afraden. "We vrezen dat de situatie nog verder uit de hand zal lopen, tot er eens een agent verlamd raakt of vermoord wordt. Aan motivatie geen gebrek, maar de politiek en het gerecht laten ons in de steek." De agente hoopt dat haar aanvallers streng gestraft zullen worden.

Negen politievoertuigen beschadigd

Er werden 116 mensen opgepakt die in verband worden gebracht met de rellen. Het gaat om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij 30 minderjarigen, en 4 gerechtelijke aanhoudingen. Een taskforce is opgericht met de bedoelding om nog meer relschoppers te identificeren.

Op vlak van materiële schade gaat het om negen politievoertuigen, ernstige schade aan het commissariaat aan het Liedtsplein en schade door een brandende vuilnisbak tegen de garagepoort van het commissariaat van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene in de Nicolaystraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?