Agenten mogen herkenbaar worden afgebeeld: 'Zege voor recht op informatie'

KVDP
© BRUZZ
14/11/2019

Foto's van politieagenten in functie mogen gepubliceerd worden, ook wanneer de agenten herkenbaar zijn op de beelden. Dat zegt de Franstalige mensenrechtenliga na een uitspraak van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. "Dit is een overwinning voor het recht op informatie en vrije meningsuiting, de basis van elke democratische samenleving."

Een jaar geleden organiseerde de Franstalige mensenrechtenliga La Ligue des Droits Humains (LDH) samen met fotografencollectief Collectif Krasnyi, ZinTV en Frédéric Moreau de Bellaing een tentoonstelling onder de noemer Don't Shoot.

De tentoonstelling was een verzameling van beelden van politie-interventies in de openbare ruimte, vooral tijdens protestacties. "De bedoeling van die tentoonstelling was een debat openen over de aantasting van het recht tot betoging en het recht op vrije meningsuiting, waar sociale bewegingen, activisten en journalisten onder lijden", zegt LDH in een mededeling.

'Waakhondrol'

De aangezichten van de politieagenten op de foto's van de tentoonstelling waren niet vervaagd en daardoor herkenbaar. In oktober trok de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene daarom naar de rechtbank. Volgens de politie was het recht op privacy en het integriteitsrecht geschonden.

"De rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat er geen reden was om de verspreiding van niet-vervaagde beelden van politieagenten in functie tegen te houden", meldt LDH. De uitspraak viel eind oktober. Voor de liga is het "een overwinning voor het recht op informatie en vrije meningsuiting, de basis van elke democratische samenleving."

Volgens de Mensenrechtenliga oordeelde de rechter dat politieagenten een publieke functie uitoefenen en daardoor impliciet toestemming geven om afgebeeld te worden wanneer zij hun functie uitoefenen. "De rechtbank benadrukt daarnaast het belang van de functie van waakhond die media uitoefenen wanneer zij verslag brengen van de realiteit van politie-interventies", aldus LDH.

Wel schadevergoedingen

De organisatoren van de tentoonstelling moeten wel een schadevergoeding van 500 en 250 euro betalen aan twee politieagenten. Dat heeft niet te maken met hun foto's op de tentoonstelling, maar met de bijschriften onder sommige afbeeldingen, waardoor het recht op eerbied geschonden is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, politie, privacy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni