| De hele heisa begon met een traagrijdende trouwstoet op het Viaduct van Vilvoorde (foto).

Al 304 pv's voor trouwstoeten en straatraces

© BRUZZ
05/12/2018

Sinds april legt de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene een grote nadruk op overlast door huwelijksstoeten en straatraces. La Capitale bericht vandaag dat het aantal processen verbaal ondertussen is opgelopen tot 304, waarvan 20 voor ernstige overtredingen.

De Stad Brussel was de eerste om deze focus te leggen, waarna andere gemeentes zijn gevolgd. "Mensen weten heel goed dat ze zich aan de verkeersregels en geluidsnormen moeten houden", zegt Maité Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). "Feesten mag, maar met respect voor de wet en buurtbewoners.” Ondertussen werden er in totaal 58 huwelijksstoeten gecontroleerd en 500 wagens geïnspecteerd werden.

Na nog maar acht maanden is het nog vroeg om conclusies te trekken maar het kabinet van de burgemeester is tevreden dat de nieuwe focus vruchten afwerpt. Er zijn 304 pv’s opgesteld voor overtredingen op de wegcode. Daarvan zijn er 125 GAS-boetes en 20 ernstige overtredingen – ernstig belemmeren van de circulatie, beledigen van een agent, in het bezit zijn van wapens of drugs – gemeld.

De cijfers omvatten trouwstoeten, het ‘rodeo-rijden’ dat door huwelijksgangers met soms een glas teveel op gedaan wordt, en echte individuele straatracers. Een opdeling is niet beschikbaar.

"Het is één ding om te toeteren tussen de koeien, maar in een stedelijke omgeving moet dat anders.”

Grimau Vivien - hoofdcommissaris in Laken

De grootste overlast wordt gesignaleerd aan het Atomium, in Laken en Neder-Over-Heembeek. Het gaat vooral om buurten bij grote lanen die naar parken leiden waar er foto’s van het bruidspaar kunnen getrokken worden.

Ook al is er geen specifieke preventie voor deze stoeten of races op stapel, toch wil het kabinet van Close inzetten op radars, een meer algemene vorm van preventie. Van Rampelbergh: “we weten dat radars die uw snelheid tonen op zijn minst een tijdelijk effect kan hebben.”

Volgens Grimau Vivien, hoofdcommissaris in Laken, zijn deze controles op zich al zeer educatief: “deze trouwstoeten zijn mensen als u en ik, als wij mensen tijdens hun huwelijk tegenhouden en controleren dan moeten we ook goed uitleggen waarom we dit doen. Het is één ding om te toeteren tussen de koeien, maar in een stedelijke omgeving moet dat anders.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , trouwstoet , straatraces , Overlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni