Al 52 pv’s over illegale sigarettenverkoop aan Abattoir site

© Saskia Vanderstichele
| Op de markt van Abattoir waarschuwt een reusachtig scherm voor valse sigaretten.

Sinds 18 oktober zet Anderlecht sterk in op het aanpakken van overlast en illegale verkoop van sigaretten en alcohol in en rond Abattoir. In die eerste paar maanden alleen al zijn er 52 processen-verbalen uitgeschreven over de illegale verkoop van sigaretten, dat schrijft La Dernière Heure.

“Het gaat hier om smokkelwaar, veelal uit Oost-Europa,” aldus schepen van Veiligheid en Preventie Alain Kestemont (Défi) aan BRUZZ, “we weten veelal niet wat er inzit en de producten zijn vaak versneden met allerlei onzuiver materiaal”.

De acties zijn een gevolg van de werkgroep van de gemeente en de beheerders van de Abattoir. Naast de verkoop van illegale sigaretten wordt er ook bijkomend gecontroleerd op zakkenrollers en de verkoop van alcohol, “die vaak ook vermengd wordt met dingen die zeker niet toegestaan zijn in België”.

De bijkomende controles gebeuren dankzij een nauwe samenwerking tussen agenten van de Dienst Veiligheid en Preventie van de gemeente en de politie. “Die agenten mogen al een boete uitschrijven van 350 euro, de politie kunnen dan overgaan tot inbeslagnames en zelfs arrestaties,” aldus Kestemont.

Bemiddeling

Naast deze inspecties, die volgens de schepen nog zeker even blijven doorgaan, zet de Dienst Veiligheid en Preventie ook in op lokale bemiddeling. Anderlecht stelt sinds kort een ruimte voor bemiddeling ter beschikking van zijn inwoners.

Daarvoor werden reeds 152 dossiers geopend en ongeveer de helft daarvan zijn effectief in een bemiddelingsproces gestapt. Het gaat vooral over buren- en familieconflicten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?