Al drie doden door coronavirus in België

© Eva Christiaens-BRUZZ
| Dr. Hervé Deladrière, directeur van de Brusselse Irisziekenhuizen, op de persconferentie naar aanleiding van de eerste coronadode in een Brussels ziekenhuis.
Updated: 11-03-2020 - 15:39

Er zijn opnieuw twee mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een man van 73, die sinds 4 maart was opgenomen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, en een persoon van 86 in een ziekenhuis in Sint-Genesius-Rode. Eerder deze ochtend werd al het overlijden van een 90-jarige vrouw gemeld.

"Ondanks de kwaliteit van de zorg van de medische teams is vandaag een 90-jarige patiënt overleden", zei De Block deze ochtend. "Namens de federale regering betuig ik mijn oprechte deelneming aan haar familie en vrienden en wens ik hen veel moed in deze moeilijke tijden. Ik wil ook het medisch personeel bedanken voor hun professionaliteit en beschikbaarheid.”

“Vandaag zijn onze gedachten bij de familie, maar ook bij het medisch personeel die sinds het opduiken van het coronavirus continu, professioneel en kalm aan het werk is”, zegt Alain Maron.

Het gaat om een dame van 90 jaar, die al meerdere "ernstige aandoeningen" had. Dat zei medisch directeur Hervé Deladrière van de Irisziekenhuizen woensdag tijdens een persconferentie. De vrouw overleed op de site Molière in Elsene van het Brusselse ziekenhuis.

Risicogroep

"De patiënte is maandag opgenomen omstreeks 13.40 uur in het ziekenhuis", aldus Deladrière. "We hebben pas vastgesteld dat ze corona had op het moment dat ze is overleden." De directeur benadrukt dat de patiënte tijdens de hele procedure in quarantaine verbleef. "Ze behoorde tot de risicogroep en is gestorven aan het acute virus, binnen een context van meerdere chronische ziektes."

Professor Steven Van Gucht, interfederaal woordvoerder voor Covid-19, verwacht dat er de komende dagen nog sterfgevallen zullen vallen. "We willen vooreerst ons medeleven betuigen aan de familie van het slachtoffer", zei hij tijdens de persconferentie. "We moeten met z'n allen de zwakkeren in de samenleving beschermen."

Hij herhaalde daarom nogmaals de voorzorgsmaatregelen die de overheid wil nemen om de verspreiding van het virus in te dijken. "Blijf thuis als u ziek bent, ga niet naar massa-evenementen, want dit is het enige wapen dat we momenteel hebben tegen deze ziekte."

Twee nieuwe doden

Ondertussen zijn twee andere patiënten aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Een eerste patiënt - een man van 73 jaar - werd op 4 maart opgenomen in het Sint-Elisabeth ziekenhuis in Ukkel. Zijn toestand ging echter snel achteruit en hij overleed vandaag op de afdeling Intensieve Zorg.

Daarnaast is ook een patiënt van 86 jaar overleden in een rusthuis in Sint-Genesius-Rode. Die patiënt was binnen datzelfde rusthuis in quarantaine geplaatst nadat hij positief testte op het coronavirus.

Bezoek

De Irisziekenhuizen hebben woensdagochtend beslist om het bezoek te beperken tot maximum één bezoeker per patiënt per dag. De bezoeker mag maximum 2 uur blijven. "Dat begint vandaag", zegt Deladrière. "Het gaat erom dat we onze patiënten en medisch personeel beschermen."

Ook professor Van Gucht noemt het "geen slecht idee" om bezoekers in ziekenhuizen en woonzorgcentra tijdelijk niet toe te laten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?