De studentenclub Bruxellas

Al twee klachten bij Comité P over politieoptreden na jeneverfeest

HD
© BRUZZ
13/02/2020
Updated: 13/02/2020 13.57u

De studentenclub Bruxellas, die achter de organisatie van het uit de hand gelopen dagdiscofeest van maandag zit, reageert heel teleurgesteld op het gedrag van de politie, die het feest stillegde. “Tientallen mensen kregen pepperspray in de mond en ogen en de politie heeft vrouwelijke studenten geslagen.” Het Comité P bevestigt dat zij reeds twee klachten over het incident hebben ontvangen.

Voor de studenten van vereniging Bruxellas is de 'Jeneverpulling' een jaarlijkse hoogmis van muziek, drank en vriendschap om het tweede semester in te zetten. Maar wat een dagfeestje moest zijn mondde volgens politie en passanten uit tot een gewelddadig en uit de hand gelopen festijn. Het Comité P geeft aan reeds twee klachten over het incident te hebben ontvangen.

De politie zei op woensdag dat ze pepperspray moest inzetten omdat de organisator zelf aangaf het feest niet langer onder controle te hebben en jongeren met glazen flessen naar de beveiligingsagenten van de club gooiden.

Geen glas, wel plastic

Althans één lid van de studentenclub gaat niet akkoord met die samenvatting van de feiten: “De agenten waren uitsluitend Franstalig, wat de communicatie tussen hen en onze studenten niet ten goede kwam." Hij betwist ook het feit dat er met glazen flessen naar de politie zou gegooid zijn, “aangezien alle drank in plastic bekertjes werd geserveerd en er een verbod gold om glazen flessen mee naar buiten te nemen.”

“Hoewel er vanuit de feestvierders geen enkele agressie of weerspannigheid was, trad de politie meteen hardhandig op. Ze gebruikten pepperspray, deelden klappen uit en zetten hun politiehonden meteen in. Er was nochtans op geen enkel ogenblik enige bedreiging. Minstens vijftig studenten zijn getroffen door dit - in onze ogen volledig disproportioneel - politieoptreden,” schrijven ze in een e-mail naar verschillende media.

Pepperspray in de ogen

Een van de aanwezige studentes heeft ook twijfels over het 'glazen flessen'-verhaal van de politie: "Er was wel glas binnen maar iedereen die naar buiten ging mocht niet terug naar binnen, en je moest eerst langs twee veiligheidsmannen om naar buiten te gaan," zegt ze aan BRUZZ. "Ik weet niet hoe iemand dan aan een glazen fles kon geraken."

“Ik was er nog maar een paar uur toen we plots allemaal naar buiten moesten, maar de vestiaire was gesloten en veel mensen wouden niet zonder hun spullen vertrekken.” Na enige tijd liep zij zonder haar wachtende vrienden naar buiten, omdat ze al haar spullen bij zich had. “Tot ik plots een slag pepperspray in mijn ogen kreeg, het deed zoveel pijn. Ik dacht dat ik blind zou worden”.

Ze kent de mannen van Bruxellas, Brux voor de vrienden, al even: “Ze komen misschien wat arrogant over, maar ze bedoelen het niet slecht. Gisteren zijn ze bijvoorbeeld alle jassen die waren achtergebleven gaan rondbrengen bij de eigenaars in andere steden.”

De studente had haar ticket voor het feest al op voorhand gekocht: “De feestjes van Bruxellas zijn best populair. Het hele feest was op voorhand uitverkocht, mensen zakken af uit Leuven, Gent en Antwerpen.” Ze vermoedt dat de organisator niet had gerekend op het grote aantal feestvierders.

Klachten

De studente gaat zelf geen klacht indienen, "dat laat ik aan de studentenclub zelf". Voor zover we weten hebben zij nog geen klacht ingediend, maar volgens Bruxellas zelf zouden er verschillende boze studenten en ouders online klacht hebben ingediend tegen de politie.

Het Comité P heeft bevestigd aan BRUZZ dat zij ondertussen reeds twee klachten over het politie-optreden in de zaak hebben ontvangen. Volgens Het Laatste Nieuws heeft de politie zelf geen weet van die klachten. “De hele interventie wordt intern nog volledig herbekeken om de precieze omstandigheden te achterhalen.”

Een van de andere aanwezigen geeft aan dat hij geen problemen ziet met politieoptreden tegen mensen die met glazen flessen gooien: “Wat echter wel schandalig was, was het hardhandig optreden van de politie tegen àlle bezoekers. Hoewel we ons zeer meegaand opstelden kregen we pepperspray in de ogen."

Ook de organisator zelf vindt het politieoptreden schandalig. "Tot onze grootste frustratie en ergernis werd ons door de politie rond 20 uur ontegensprekelijk een verbod opgelegd om dit feest voort te zetten, dat ondanks alles in vergelijking met andere jaren een veel ordelijker verloop kende", klinkt het aan Belga. "Ook wij waren verbaasd en boos toen de politie massaal opdook. Het onnodige en overmaatse gebruik van de pepperspray door de politie jegens onze gasten keuren wij ook absoluut niet goed en is schandalig. De politie staat ook boven ons als organisator, na weerwoord van onze kant werden we zelf ook belaagd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Justitie, studenten , studentenclub, politiegeweld, alcohol

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie