| Een nachtwinkel in Kuregem

Reportage

Alcoholverbod in Anderlecht: 'Elke ochtend lege blikjes en flesjes voor mijn auto'

KVDP
© BRUZZ
03/07/2020

Sinds 1 juli geldt een alcoholverbod in drie zones in Anderlecht. De buurtbewoners lijken tevreden met de maatregel, waarvan ze hopen dat ze voor minder zwerfvuil zal zorgen. Maar heel wat inwoners zijn ook nog niet op de hoogte van het verbod. "Nergens heb ik een verbodsbord gezien."

Donderdagavond, 21.15 uur. De laatste zonnestralen weerkaatsen op het Raadsplein aan het gemeentehuis in Anderlecht. Hier begint één van de verbodszones waar alcoholconsumptie sinds 1 juli verboden is in het openbaar. Geen man of vrouw op het plein die het alcoholverbod overtreedt. Op de hoek van het plein zitten moeders met elkaar te praten, terwijl de kinderen braaf rond hun bankje spelen. In de andere hoek van het plein bespreekt een groep tieners de komende zomervakantie. "Is er een alcoholverbod? Dat wisten wij niet, maar wij drinken niet!", roept Ali, een van de tieners. Zijn vrienden halen hun schouders op. Ali kijkt even rond, op zoek naar bierblikjes op de grond, maar die zijn er nu niet. "Een verbod is goed, want normaal ligt het plein vol met bierblikjes. En dat begint al in de voormiddag."

Buurtbewoners klagen de laatste tijd vaker over overlast die veroorzaakt wordt door alcoholgebruik in het openbaar, meent burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). Het alcoholverbod dat hij heeft ingevoerd op basis van die klachten, geldt in drie zones: in enkele straten tussen metrohaltes Het Rad en Veeweide, van het Astridpark tot de Wayezstraat (met uitzondering van een aantal omliggende straten) en in Kuregem. Via de Kliniekstraat komen we aan Clemenceau, in het midden van die laatste verbodszone.

De consumptie van alcohol in het openbaar zal deze zomer verboden zijn in drie Anderlechtse zones.

'Afval en wildplassen'

Rond 22 uur heerst er nog een gezellige drukte op het plein, gevuld met een honderdtal mensen. Op het sportpleintje spelen jongeren een potje voetbal, kinderen klauteren op het klimrek en spelen in de fontein, terwijl hun ouders - veelal Syrische Doms - toekijken. Om de hoek rookt een adolescent een joint, maar ook hier lijkt niemand het alcoholverbod te schenden. "Maar het is goed dat er een verbod is. Persoonlijk stoort het me niet als iemand een biertje wil drinken", vertelt vijftiger M'Hamed. "Wat me wel stoort, is dat mijn auto elke ochtend omringd is met blikjes en flessen." Nieuw is dat niet, zegt de buurtbewoner. "Die mensen plassen letterlijk naast mijn deur", sluit een andere buurtbewoner aan.

vuilbak

| Een vuilbak aan Clemenceau

Voor M'Hamed is het belangrijk dat de gemeente inzet op sensibilisering. Dat is de politie ook van plan, al zijn er gasboetes van 50 euro verbonden aan het alcoholverbod. "Overlast vind je overal", besluit M'Hamed, "maar wij wonen hier allemaal in de buurt, vaak al lang, en willen dat onze wijk vooruitgaat."

'Nergens een verbodsbord'

In Kuregem geldt het alcoholverbod in de meeste straten tussen het Raadsplein, de Bergensesteenweg, de Luchtvaartsquare en het Baraplein, maar signalisatie zien we nergens. "Ik wist écht niet dat dit niet mocht", zegt Kady, terwijl ze rond 23 uur aan een blikje Eristoff Red nipt op een hoek van de Clemenceaulaan. "Ik had niet van het verbod gehoord en nergens heb ik een verbodsbord gezien." Dat overmatig alcoholgebruik voor overlast kan zorgen, begrijpt ze wel, maar een verbod vindt ze verregaand. "Mensen die drinken zijn toch volwassen en moeten hun grenzen kennen. Maar ik maak geen lawaai en mijn blikje gooi ik straks in de vuilbak voor me."

Een halfuur later staan we in het centrum van Anderlecht, in de buurt van metrohalte Sint-Guido. Het Dapperheidsplein oogt er verlaten bij. "Ik hou niet van het lawaai en de drukte in cafés", zegt Marius, een Roemeense arbeider, met een halve liter Heineken in de hand. "Cafés zijn duur", vult zijn vrouw Sandra aan. Ook zij zijn zich er niet van bewust dat het sinds twee dagen verboden is om hier op het plein te drinken. "Ik volg geen Franstalige media en bekijk alleen Roemeense televisie", verklaart de vrouw. En ook hier hangen nog geen borden om het verbod duidelijk te maken.

Dapperheidsplein

| Een leeg Dapperheidsplein

'En wat met cannabis?'

Dat alcohol verboden is, kan Sandra begrijpen, al vindt zij het ook een hypocriete maatregel. "Nu is het rustig, maar soms wordt hier wel eens gevochten. Anderzijds wordt er constant cannabis gerookt in het park, waar kinderen bij zijn. Doet men daar ook iets aan?" "Ik moet om vijf uur opstaan om te gaan werken. Ik houd het bij twee pintjes en dan ga ik naar huis", zegt Marius nog. "En mijn blikjes en sigarretenpeuken gooi ik altijd weg."

We stappen verder richting Meirplein en Astridpark. Aan de kant van het stadion zijn de cafés toe aan hun laatste uur voor de sluitingstijd. Het aantal cafégangers kunnen we zo tellen, en ook de omliggende straten ogen leeg. "Een alcoholverbod?", klinkt de verkoper achter het glas in de nachtwinkel verbaasd. "Er zijn zo goed als geen mensen die hier op straat drinken. Kijk maar naar buiten. Zo is het de laatste maanden geweest, door het virus."

Clemenceau

| Clemenceau iets na middernacht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, alcoholverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni