Alcoholverbod Schaarbeek moet drinkende transmigranten beteugelen

Dronken transmigranten, die zich bevoorraadden in lokale nachtwinkels, veroorzaakten de afgelopen weken heibel in de Brabantwijk. "Met een totaalverbod op alcohol, ook overdag, is de rust weergekeerd", zegt de politiezone. "Dit vergt extra politietoezicht", zegt de gemeente.

Via een gemeentelijk besluit midden juli is in tien straten in de Brabantwijk het Schaarbeekse alcoholverbod nu ook naar overdag uitgebreid. Na een politieverslag van 15 juli, dat gewag maakt van "belangrijke problemen op het vlak van de handhaving en het herstel van de openbare orde" in de wijk, greep Schaarbeeks titelvoerend burgemeester Cécile Jodogne in. De problemen zouden "verband houden met een overmatig gebruik van alcohol".

Navraag door BRUZZ leert dat die ordeverstoringen veroorzaakt werden door transmigranten. Sinds een paar maanden zoeken die hun toevlucht tot de spoortunnels aan het Noordstation, legt politiewoordvoerder Roger De Beule uit. Daar hebben de migranten schaduw, en beschutting als het regent.

Straatfeesten

"Sommige migranten trokken naar de nachtwinkels in Brabant- en Aarschotstraat om er goedkope alcohol te kopen, die ze in groep konden consumeren", zegt De Beule. "Geregeld had je dan groepen van 10 à 15 man, die voor overlast zorgden en zich onder invloed van de alcohol agressief gedroegen naar de politie toe."

Op 19 juni, zo schrijft het politieverslag, werd een transmigrant zelfs in comateuze toestand aangetroffen nadat hij veel te veel had gedronken. De dronkenlieden veroorzaakten geregeld opstootjes en overlast voor de buurt, door in grote groepen feestjes te bouwen op straat. De problemen zouden zich voordoen vanaf de late namiddag, tot een stuk in de nacht.

'Probleem verplaatst zich'

"Nu er minder opvang is via het Maximiliaanpark, en de migranten evenmin in het Noordstation mogen verblijven, verplaatsen ze zich naar plaatsen in de buurt waar ze kunnen samenkomen", reageert de kabinetschef van burgemeester Jodogne, Marc Weber. "Omdat het probleem van de migratie niet wordt aangepakt, verschuift het."

Om de overlast in de Noordwijk in te dijken, suggereerde de politie ook overdag een ban op geestrijke dranken, en daarmee is de rust in de Brabantwijk teruggekeerd, zegt woordvoerder Roger De Beule. "De migranten zijn er nog, en voor een deel zijn het zelfs dezelfde mensen, maar doordat ze nuchter zijn veroorzaken ze geen hinder meer. Op zeer korte tijd is het probleem helemaal van de baan."

Om het verbod af te blijven dwingen, moet de politie wel vaker patrouilleren, laat de gemeente Schaarbeek nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?