Sint-Joost verbiedt alcohol op straat in Brabantwijk

brabantstraat.jpg
Behalve op terrassen zal in de Brabantstraat 's avonds geen alcohol meer mogen gedronken worden.
Behalve op terrassen zal in de Brabantstraat 's avonds geen alcohol meer mogen gedronken worden.
Updated: 08-08-2019 - 14:38

Tussen 22 uur 's avonds en 9 uur 's morgens is alcohol al langer verboden in Sint-Joost. Maar in zes straten in de Brabantwijk, waar bewoners klagen over geluidsoverlast, druggebruik en criminaliteit, wordt de naleving van dat verbod nu uitgebreid naar overdag. Schaarbeek besliste recent om ook overdag een alcoholverbod in te voeren in de wijk, die over het grondgebied van beide gemeentes gespreid is. Eind oktober evalueren de gemeentes de resultaten.

Het alcoholverbod blijft voorlopig van kracht tot 31 oktober, schrijft de krant La Dernière Heure en wordt aan BRUZZ bevestigd door burgemeester Emir Kir (PS).

"Ik heb die maatregel inderdaad genomen omdat ik een belangrijk en sterk signaal wil geven," zegt Kir. "We investeren al veel in politiewerk en gemeentelijke diensten in deze buurt, maar het is blijkbaar nog altijd niet genoeg. Dus moesten we nieuwe maatregelen nemen."

Uit een check van het politiereglement van de gemeente blijkt echter dat dat verbod er al ingeschreven staat. Het nachtelijke alcoholverbod is dus niet nieuw, maar de gemeente gaat allicht de controles op de naleving in de wijk opdrijven.

Schaarbeek nog strenger

De burgemeester van Sint-Joost nam dat besluit nadat buurgemeente Schaarbeek, op wiens grondgebied het andere deel van de Brabantwijk ligt, een totaalverbod op alcohol afkondigde. Ook overdag is alcohol daar tot eind oktober niet toegestaan op de openbare weg. De politiezone meldt dat dat verbod ook in Sint-Joost geldt, eveneens tot 31 oktober.

In de Brabantstraat, Aarschotstraat, Groenstraat, Weidestraat, Linnéstraat en Rivierstraat gaat de gemeente focussen op de naleving van het verbod. In die laatste straat werd dinsdagavond de politie nog gebeld voor een vechtpartij waarna uiteindelijk twee mannen werden opgepakt.

Dat het verbod voorlopig slechts voor drie maanden geldt, noemt Kir een eerste proefperiode. "We willen eind oktober samen met de politie evalueren of we de zone moeten uitbreiden."

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd het totale alcoholverbod in Schaarbeek niet vermeld, omdat de gemeente daar geen communicatie over voerde. Burgemeester Emir Kir van Sint-Joost kondigde een nachtelijk alcoholverbod aan, maar blijkt dat al veel langer in haar politiereglement te hebben staan. De burgemeester vergiste zich wellicht, want volgens de politiezone is er net als in Schaarbeek een 24-uursverbod ingevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?