Al 377 pv's voor overtreden alcoholverbod Flagey

© Kmeron / Flickr
| Feestvierders in een café op het Flageyplein.

Het nachtelijk alcoholverbod op en rond het Flageyplein is twee maanden van kracht. In die periode werden al 377 pv’s opgesteld. Dat laat burgemeester Dominique Dufourny (MR) dinsdag weten. Om de gewoontes te doorbreken en de rust in de buurt te verzekeren, wordt ook politie te paard ingezet.

Het nachtelijk alcoholverbod rond de Vijvers van Elsene en het Flageyplein kwam er vorig jaar al en werd dit jaar verder uitgebreid. Sinds 15 maart mocht er na middernacht geen alcohol meer in de openbare ruimte gedronken worden, ook niet op een terras. En dat nog tot 31 oktober.

Dufourny zwichtte echter na een maand van protest van de lokale caféhouders, en mag de alcohol op terras en plein tot 1 uur 's nachts vloeien.

377 processen-verbaal

De burgemeester zegt de voorkeur te geven aan dialoog, maar desondanks schreven politie en gemeente al 377 processen-verbaal uit. Ter herinnering: boetes voor inbreuken op het alcoholverbod kunnen oplopen tot 350 euro.

“We zijn begonnen met sensibilisering door te gaan praten met café-uitbaters en met buurtbewoners die vaak op het plein zitten. De politie en gemeente was in die periode heel zichtbaar op het Flageyplein”, zegt Dufourny. “Nadien zijn we overgegaan tot het bestraffen van overtreders. Er zijn teams vanaf 22 uur tot in de vroege uurtjes aanwezig.”

flagey_4.jpg
© KH
| Dufourny wil het Flageyplein opnieuw leefbaar maken voor de omwonenden en zal ook de strijd aangaan met zwerfvuil.

Binnenkort zullen twee politieruiters van de federale politie de nachtploeg komen versterken, vooral tijdens de drukkere periodes in het weekend. Dufourny wil niet alleen dat het alcoholverbod gerespecteerd wordt, maar maakt zich ook zorgen over nachtlawaai. De buren klagen over te luide muziek in de cafés.

Zwerfvuil

Om die burenoverlast aan te pakken, zal de gemeente in eerste instantie nieuwe borden plaatsen die vragen om de rust in de wijk te respecteren (zie foto onderaan het artikel). Daarnaast wordt er werk gemaakt van de netheid op het Flageyplein. Dufourny zal eerstdaags nieuwe vuilnisbakken laten installeren in de hoop het zwerfvuil op het plein te verminderen.

Het gemeentebestuur beloofde overigens het nachtelijk alcoholverbod grondig te evalueren. Op 29 mei (om 17u30) zijn de handelaren uitgenodigd op het gemeentehuis. “Daar zullen we de balans opmaken en luisteren naar ieders verzuchtingen”, aldus Dufourny.

borden_stilte_Elsene
© Gemeente Elsene
| Met deze borden wil de gemeente Elsene de bezoekers van het Flageyplein aanmanen tot stilte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?