Nachtelijk alcoholverbod Elsene opnieuw onder de loep

© Heleen Rodiers
| Café Belga

Veel café- en restauranthouders rond het Flageyplein in Elsene maken zich zorgen over het nachtelijke alcoholverbod. Dat is immers ook van toepassing op de terrassen en het kan dus schadelijk zijn voor de horeca. Het Elsense bestuur belooft een evaluatie tegen eind mei. “We moeten hierin overeenkomen,” zegt de burgemeester.

Het nachtelijk alcoholverbod rond de Vijvers van Elsene en het Flageyplein kwam er vorig jaar al en werd dit jaar verder uitgebreid. Geen alcohol meer in de openbare ruimte na middernacht, ook niet op een terras, dat is nu de regel.

“De zaakvoerders onthalen de maatregel met veel opluchting,” meldde de gemeente indertijd. "De terrassen, zoals dat van café Belga, sluiten immers om middernacht. Dankzij de nieuwe regel is het makkelijker om klanten naar binnen te halen of te doen vertrekken. De politie is namelijk aanwezig om ze eventueel te dwingen." Dat was de redenering van de gemeente.

Toch blijken lang niet alle zaakvoerders zo tevreden als de gemeente beweert. “Het alcoholverbod jaagt de klanten weg van onze terrassen en uiteindelijk toch weer richting het plein. Zo versterk je opnieuw het oorspronkelijke probleem,” zegt Liza Miller, voorzitter van de plaatselijke handelsvereniging, aan BX1. "De agenten zijn er wel, maar het zijn er niet genoeg om het honderdtal mensen op en rond het plein te verdrijven,” klinkt het.

Flexibeler terrasverbod?

Is een alcoholverbod zonder (of met een flexibeler) terrasverbod dan misschien de oplossing? Het gemeentebestuur heeft de handelaars dinsdagavond alleszins beloofd het verbod nog eens te evalueren. Eind mei zitten de twee partijen er opnieuw over samen.

“Het was belangrijk de vragen en bekommernissen van de handelaars te horen,” zegt burgemeester Dominique Dufourny (MR). Afstappen van het verbod wil ze evenwel niet. “We doen dit om de toepassing van het verbod zo vlot en collectief mogelijk te laten verlopen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?