Alcohol is deze zomer ook overdag op straat verboden in de Brabantwijk (archiefbeeld)

Schaarbeek verbiedt 24 uur op 24 alcohol in Brabantwijk

SDS
© BRUZZ
08/08/2019

Om groeiende problemen met de openbare orde het hoofd te bieden, heeft de nieuwe Schaarbeekse burgemeester Cécile Jodogne (Défi) sinds kort een alcoholverbod afgekondigd in tien straten in de Brabantwijk. In het Tennoodse deel van de wijk geldt het drankverbod enkel 's nachts.

Onder het Schaarbeekse politiereglement gold overal in de gemeente al een alcoholverbod op de openbare weg tussen 22 uur 's avonds en 9 uur 's ochtends. Met het gemeentelijke besluit van midden juli wordt dat verbod in de Brabantwijk nu ook naar overdag uitgebreid. Alcoholische dranken zijn er daardoor voortaan 24 uur op 24 op straat verboden, met uitzondering van de terrassen van cafés en restaurants.

Concreet gaat het om een zone met tien straten: de Brabantstraat, de Aarschotstraat, de Groenstraat, de Kwatrechtstraat, de Dupontstraat, de Allardstraat, de Broederschapstraat, de Rogierstraat, de Hoogvorststraat, de De Potterstraat en de Liedtsstraat, telkens op het grondgebied van Schaarbeek. Ook buurgemeente Sint-Joost voerde op 19 juli een algehele ban op alcohol in de wijk in.

'Belangrijke problemen'

Het totaalverbod geldt voorlopig tot 31 oktober. Het was wellicht de eerste beslissing van kersvers titelvoerend burgemeester Cécile Jodogne (Défi), die besloot drastisch in te grijpen na een politieverslag van 15 juli dat gewag maakt van "belangrijke problemen op het vlak van de handhaving en het herstel van de openbare orde" in de wijk. Die problemen zouden "verband houden met een overmatig gebruik van alcohol".

Bij de politiezone Noord, waartoe Schaarbeek behoort, is momenteel niemand bereikbaar om het politieverslag nader toe te lichten. Het Schaarbeekse gemeentebesluit spreekt alvast van nachtwinkels die tot in de vroege uren alcohol verkopen, waardoor steeds meer dronkenlui de orde verstoren. Om de openbare orde en veiligheid te doen weerkeren, voert het gemeentebestuur dus het al bestaande nachtverbod ook overdag in.

Overtreders kunnen een GAS-boete oplopen van maximaal 350 euro.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Brabantwijk , Brabantstraat , geluidshinder , geluidsoverlast , prostitutie , prostitutiebeleid , raamprostitutie , Cécile Jodogne , Marc Weber

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni