Algemene werkloosheid blijft voorlopig stabiel in Brussel

© PhotoNews
| Werkzoekenden in een Actiris-agentschap (archiefbeeld)

Ondanks de coronacrisis bleef het aantal werklozen in de hoofdstad in juli stabiel, vergeleken met dezelfde maand van 2019. Dat blijkt uit de maandelijkse gegevens van Actiris. Er was wel een sterke stijging te zien in de werkloosheid onder jongeren.

Eind juli telde het Brussels Gewest 87.628 werkzoekenden voor een werkloosheidspercentage van 15,4 procent. Dit betekent een afname van 107 personen vergeleken met juli 2019, maar een maandelijkse stijging van 2.227 mensen.

"Als de algehele werkloosheid nu nog niet toeneemt, kunnen we dit verklaren omdat veel werkgevers zich momenteel beroepen op tijdelijke werkloosheid om ontslagen te voorkomen," meldt Actiris.

Zo telde België voor de maand mei ongeveer 980.000 tijdelijk werkloze werknemers, waaronder ongeveer 93.000 Brusselse werknemers, naar schattingen bijna 29 procent van de Brusselse werknemers. Sinds het begin van de coronacrisis genieten ongeveer 370.000 zelfstandigen van overbruggingsrechten, waaronder 46.000 uit Brussel.

Stijging jeugdwerkloosheid

Toch neemt de jeugdwerkloosheid in de regio toe. Eind juli telde Brussel 8.140 jonge werkzoekenden, ofwel 16,8 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal jongeren dat zich voor het eerst na hun studie inschrijft, stijgt met 48,6 procent in vergelijking met vorig jaar. "Door de coronacrisis wordt deze periode gekenmerkt door een aanzienlijke daling van de economische activiteit. Daardoor is er minder werkgelegenheid, vooral voor jongeren die net op de arbeidsmarkt komen,” benadrukt de Brusselse dienst van werkgelegenheid.

In juli 2020 ontving Actiris 2.664 vacatures. Dit aantal ligt 5,5 procent lager dan juli vorig jaar, maar houdt toch een stijging van 58,6 procent in tegenover april dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?