"Er zijn ook goede voorbeelden", zeggen de initatiefnemers.

'Alle horecazaken moeten gratis kraantjeswater aanbieden'

KVDP
© BRUZZ
11/03/2019

Met de Facebookpagina 'Free tap water in Belgian restaurants' pleiten burgers voor gratis kraantjeswater in de Belgische horeca. "Voor de milieubewuste klanten", klinkt het. In minder dan twee weken tijd bereikt de Facebookpagina bijna 2.000 mensen.

In Brussel is gratis kraantjeswater in restaurants nog geen evidentie. "Compleet onaanvaardbaar", zegt Vlatka Matkovic Puljic, een van de initiatiefnemers van 'Free tap water in Belgian restaurants', aan BRUZZ.

"In andere Europese steden is dat wel al een gewoonte. Gratis kraantjeswater moet een optie zijn in alle Belgische restaurants en cafés. We leven in een deel van de wereld waar er drinkbaar en veilig kraantjeswater is", aldus Matkovic Puljic.

'Groot probleem'

Als alle restaurants kraantjeswater zouden aanbieden, zou dat goed zijn voor het milieu, stellen de initiatiefnemers. "Zo kunnen we de afvalberg verkleinen. Dit is voor de milieubewuste klanten."

'Free tap water in Belgian restaurants' brengt de horecazaken die gratis kraantjeswater aanbieden in kaart. "Er zijn goede voorbeelden. In Brussel zijn er zo'n vijftig zaken die kraantjeswater aanbieden", vertelt Matkovic Puljic. "Maar het probleem is groot in Brussel, en in België. De meerderheid van de restaurants weigert zelfs om kraantjeswater aan te bieden."

Ecologisch

Het burgerinitiatief raadt aan om altijd gratis kraantjeswater te vragen, waar dan ook. Zondagavond werd de BBC-natuurdocumentaire Blue Planet II nog vertoond in Paleis 12. "Probeer de barmannen te overtuigen om gratis kraantjeswater aan te bieden. Het huidig beleid verplicht dorstige bezoekers om plastic flesjes water te kopen", klinkt het op de Facebookpagina.

"Gratis kraantjeswater moet kunnen in een normaal businessmodel", aldus Matkovic Puljic nog. "Het is veilig, ecologisch en de infrastructuur is er."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , zero waste , drinkwater , horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni