Ganshoren streeft naar 'zero plastic'-label

© MR
| Sabrina Baraka (MR), schepen voor leefmilieu in Ganshoren.

De gemeente Ganshoren heeft dinsdagochtend besloten om alle plastiek dat maar eenmalig gebruikt kan worden te bannen. Door die maatregel zou de gemeente graag een ‘zero plastic’-label veroveren.

Dinsdagavond heeft het gemeentebestuur van Ganshoren het voorstel goedgekeurd om niet-recycleerbaar plastiek te bannen in de gemeentediensten. Die producten willen ze vervangen door herbruikbare materialen. Op die manier willen ze overbodig plastiekafval vermijden.

Het voorstel komt van de schepen van Leefmilieu, Sabrina Baraka (MR). Sinds 2016 organiseerde ze al activiteiten, als schepen van Franstalige jeugd, omtrent het milieu. Nu wil ze die inzet concreter maken. “Het is een belangrijk onderwerp, en na een grondig onderzoek ben ik ervan overtuigd dat we vanaf morgen al een ‘zero plastic’-gemeente kunnen worden.”

De nota met de nieuwe richtlijnen wordt evenwel pas binnenkort verstuurd aan de gemeente-administratie.

Herbruikbaar plastiek

Daarbij zullen de gemeenteambtenaren ook een gedetailleerde uitleg krijgen over welk plastiek er vervangen moet worden, met de mogelijke alternatieven. Wegwerpbekers zullen bijvoorbeeld vervangen worden door herbruikbare bekers.

Herbruikbaar, duurzamer plastiek is wel nog toegelaten. De speelpleinen waar momenteel nog plastic speeltuigen staan zullen daarentegen wel aangepast worden, maar daar heeft de gemeente wat meer tijd voor nodig. Een datum kan schepen Baraka daar evenwel nog niet opplakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?