Alle kampen in paasvakantie geschrapt

© BRUZZ
| Groepsfoto van de jongste groep van Spelket in Planckendael (archiefbeeld)

Alle jeugdwerkorganisaties moeten geplande activiteiten, kampen en cursussen tijdens de paasvakantie annuleren om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. "Deze maatregel is nodig om de veiligheid van deelnemers en begeleiders te verzekeren", aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).

Zowel Dalle als De Ambrassade, de ondersteuner van het Vlaams jeugdwerk, vragen ouders om geen inschrijvingsgeld terug te vragen. Jeugdwerkorganisaties zullen die middelen nodig hebben om de gemaakte werkings- en annuleringskosten te dekken. Gezinnen in financieel precaire situaties kunnen het geld wel recupereren.

De paasvakantie is traditioneel volgepland met duizenden kampen, activiteiten, fuiven, workshops en cursussen voor kinderen en jongeren. Zij zullen tussen 6 en 17 april een andere manier moeten zoeken om zich bezig te houden. Dat geldt ook voor Brusselse kinderen, omdat veel van de kampen worden georganiseerd door de VGC of het Vlaamse jeugdwerk in Brussel.

Bittere pil

De Ambrassade werkt intussen aan creatieve oplossingen. Zo bestaat intussen al een tijdje de Facebookgroep "de online jeugdbeweging (tegen coronaverveling)", waarin bijna 40.000 leden virtueel opdrachten krijgen. Via het jongereninformatieplatform WAT WAT en jongerenzender Ketnet verzamelt het jeugdwerk in Vlaanderen tips om kinderen in hun vrije tijd nuttig bezig te houden.

De beslissing van de Vlaamse regering is niet alleen een bittere pil voor ouders en hun kinderen, maar ook een financiële aderlating voor de organisaties. Een totale annulering van activiteiten heeft een impact die niet kan worden opgevangen door verplaatsing van de kampen. "Daarom roepen we ook op tot solidariteit van de ouders", aldus Dalle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?