Alle partijen willen ondergrondse afvalcontainers

De politiek wil de vuilniszak op straat weg. Of dat snel zal gebeuren, is nog maar de vraag.

Elke Brusselse politieke partij is het vertrouwde gezicht van de vuilniszak op straat beu. Ze pleiten unisono voor ondergrondse afvalcontainers. Al zit de duivel in de details, elke partij ziet de oplossing voor het Brusselse afvalprobleem licht anders.

De vuilniszak op straat is een beeld dat moet verdwijnen. Daarover zijn alle partijen het eens. Ondergrondse containers moeten daarvoor zorgen. Daarover zijn alle partijen het ook eens. Maar hoe, wanneer en waar dat moet gebeuren, dat verschilt per partijprogramma. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo.

Proefprojecten die op dit moment lopen met ondergrondse containers geven geen eenduidig beeld over het succes van die aanpak.

Intelligent

De liberalen van MR willen verschillende soorten ophalingen voor verschillende wijken. Sommige wijken moeten containers krijgen die ondergronds in de weg zitten, andere moeten er krijgen die ingebed zijn in het woonblok of moeten minicontainers op wieltjes krijgen.

Défi wil "intelligente containers", die op termijn de wekelijkse ophaling moeten vervangen. Die containers zouden signalen kunnen sturen naar de ophalingsdienst wanneer ze bijna vol zitten, ongeacht welke dag van de week. Ook CDH en Ecolo willen zulke containers.

'Realistisch'

Pascal Smet (SP.A), die onlangs het partijprogramma van 'zijn' lijst one.brussels voorstelde, noemt de verandering van de vuilnisophaling "urgent" en wil op 100 meter van elke deur een ondergrondse container.

De Franstalige socialisten zijn in principe niet tegen dat idee, maar gaan bij monde van Fadila Laanan (PS), de staatssecretaris voor netheid sinds 2014, wel op de rem staan. De PS wil een "realistisch" afvalbeleid en wijst op de moeilijkheden die kunnen ontstaan bij de installatie van ondergrondse containers.

Erasmus Gardens

Bovendien geeft het proefproject in de wijk 'Erasmus Gardens' in Anderlecht gemengde resultaten. De openbare ruimte oogt netter en de ophaling gebeurt efficiënter, maar ophalingsdienst Net Brussel merkt wel op dat burgers slechter sorteren en dat er veel clandestiene afvalzakken gedeponeerd worden naast de ondergrondse containerschachten.

Laanan wacht de resultaten af van twee nieuwe proefprojecten in Laken vooraleer ze een definitief bilan opstelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?