Ambtenaren betogen op 28 september tegen nieuwe regeling ziektedagen

© Photo News

Vermoedelijk zullen enkele duizenden federale ambtenaren op vrijdag 28 september in Brussel betogen tegen de nieuwe ziekteregeling van de ambtenaren. Dat hebben de overheidsvakbonden in gemeenschappelijk front bekendgemaakt.

"De manifestatie zal langs de kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) gaan. We willen hen duidelijk maken dat ziek zijn geen keuze is. Dat hebben ze blijkbaar nog niet begrepen," aldus Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. Ook ACV Politie laat alvast weten dat het zich zal aansluiten bij de manifestatie.

De federale regering besliste in juli om het ziekteverlof bij de ambtenaren aan te passen. Het systeem van de 21 ziektedagen per jaar die opgespaard kunnen worden, moet tegen volgend jaar worden afgeschaft. De wijziging geldt voor de federale ambtenaren en voor de zogenoemde bijzondere korpsen. Die omvatten politie, brandweer, militairen en personeel van hoven en rechtbanken, duidt Heylen.

"De regering raakt opnieuw aan het personeel in publieke diensten en bijzondere korpsen. Statuten worden verder uitgehold," klinkt het nog. Volgens de bonden zullen vooral langdurig en zwaar zieken de dupe zijn van de wijzigingen.

De deelname zal gedekt zijn door de stakingsaanzegging die de vakbond begin volgende week wil indienen. "Die aanzegging gaat overigens ruimer dan alleen de ziektedagen. Het gaat ook over het personeelstekort, de tuchtwet en de veelvuldige aanvallen op het statuut," aldus vakbondsman Joery Dehaes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?