24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje

| 24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje.

Amnesty International start uitzonderlijke schrijfactie tegen België

© Belga
14/12/2023

Amnesty International heeft donderdag een internationale schrijfactie gelanceerd tegen België. De mensenrechtenorganisatie wil de regering onder druk zetten om de opvangcrisis op te lossen.

Amnesty roept op om mails te sturen naar premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). De organisatie stelt daarvoor een modelbrief ter beschikking.

Het is uitzonderlijk dat Amnesty International België viseert met een schrijfactie, een middel dat de ngo naar eigen zeggen enkel inzet bij urgente problemen. De laatste keer was in 2006, toen om de gedwongen terugkeer van 12 Iraniërs tegen te houden.

"Vandaag wachten meer dan 2.600 mensen, voornamelijk alleenstaande mannen, op opvang. Deze crisis sleept al twee jaar aan. Intussen moeten mensen uit noodzaak hun toevlucht nemen tot het slapen op straat of in geïmproviseerde tenten, en dat in erbarmelijke omstandigheden. Met de winter in aantocht zal hun situatie alleen maar verslechteren", zegt Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Spreidingsplan

"De situatie in België is bijzonder ernstig", klinkt het. Nochtans zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie oplossingen. "Een voor de hand liggende maatregel is het activeren van het spreidingsplan, een mechanisme dat in 2016 werd verankerd in de wet. Wanneer er geen beschikbare opvangplaatsen meer zijn, wordt via een spreidingsplan aan gemeentes opgelegd om de nodige capaciteit bij te creëren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni