| Een twintigtal mensen nam plaats op de grond tegenover de Amerikaanse ambassade aan de Brusselse Kleine Ring en werd bedekt met een wit laken.

Amnesty voert actie aan Amerikaanse ambassade: 'VS kunnen duizenden levens redden'

© Belga
17/11/2023

Amnesty International heeft vrijdag een actie gehouden voor de Amerikaanse ambassade in Brussel. Leden van de mensenrechtenorganisatie lagen onder lijkwaden om de dodelijke slachtoffers van de oorlog in de Gazastrook te symboliseren. Amnesty roept de Verenigde Staten op een "onmiddellijk staakt-het-vuren" te eisen.

Een twintigtal mensen nam plaats op de grond tegenover de Amerikaanse ambassade aan de Brusselse Kleine Ring en werd bedekt met een wit laken. Daarop legden de actievoerders ook een rode roos neer. Een gelijkaardige actie vond woensdag plaats voor het Amerikaanse Witte Huis. De mensenrechtenorganisatie vraagt de Amerikaanse autoriteiten "met aandrang" hun invloed te gebruiken om "een onmiddellijk staakt-het-vuren" af te dwingen.

"De Amerikaanse autoriteiten kunnen voldoende druk uitoefenen om duizenden mensenlevens te redden", legt de Franstalige directeur van Amnesty International België, Carine Thibaut, uit. "Die mensen lopen niet alleen direct gevaar door de militaire aanvallen, maar ook door het gebrek aan gezondheidszorg, water, voedsel en brandstof in Gaza."

De organisatie vraagt ook dat de Verenigde Staten alle wapenleveringen aan Israël stopzetten. Washington moet volgens Amnesty zowel meewerken aan een oplossing voor de veilige vrijlating van de gegijzelde burgers, als toezien dat "gepaste en duurzame" humanitaire hulp Gaza bereikt.

"Een onmiddellijk staakt-het-vuren is de enige manier om meer burgerdoden te vermijden. Het is ook de enige manier om mensen de broodnodige verzorging te kunnen geven", klinkt het. De al catastrofale mensenrechtensituatie in de Gazastrook verslechtert volgens de organisatie steeds verder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Amnesty International , Staakt-het-vuren , conflict Israël-Palestina , oorlog Israël-Hamas , Amerikaanse ambassade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni