Geweld tegen vrouwen seksuele intimidatie is een steeds weerkerend probleem: een manifestatie op 25 november 2017 in Brussel
© Belgaimage | Een manifestatie tegen geweld tegen vrouwen op 25 november 2017 in Brussel.

Anderlecht lanceert campagne tegen straatintimidatie

CD
© BRUZZ
07/04/2022

De gemeente Anderlecht lanceert een nieuwe campagne om straatintimidatie tegen te gaan. De campagne kadert in het gemeentelijk actieplan tegen geweld op vrouwen.

In een video die de gemeente Anderlecht op sociale media deelt, horen we een man die een vrouw lastigvalt op straat. De video sluit af met de boodschap dat straatintimidatie strafbaar is en slachtoffers klacht kunnen indienen bij de politiezone Zuid.

"Meestal worden dergelijke campagnes gelanceerd in maart of november, op internationale vrouwendag en de internationale dag tegen geweld op vrouwen," klinkt het bij het kabinet van bevoegd schepen Jérémie Drouart (Ecolo). "We vinden het belangrijk om ook op andere momenten te sensibiliseren, want straatintimidatie en seksisme komen ook naast die symbolische dagen voor."

Eerder werd in het gemeentemagazine een artikel gepubliceerd, waarin staat dat seksisme in het openbaar strafbaar is door de wet van 22 mei 2014. Wie op grond van die wet wordt veroordeeld, riskeert een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en een boete van 50 tot 1000 euro.

In een volgende fase zal de gemeente affiches verspreiden in de straten van Anderlecht, maar ook op andere plaatsen zoals cafés. Daarnaast wil de gemeente samenwerken met influencers uit de wijk. “We denken vooral aan influencers uit het rapmilieu. Jongeren luisteren daar veel naar en we hebben veel jonge rappers in Anderlecht,” aldus het kabinet Drouart.

De gemeente werkt ook samen met jonge kunstenaars uit Anderlecht om andere sensibiliseringsprojecten uit te voeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie