| Op vrijdagen verzamelen de straatverkopers zich na schooltijd in de buurt van metrohalte Clemenceau, vlakbij de schoolpoort van de Ecole Sainte-Marie.

Anderlechtse basisschool klaagt over straatverkopers aan schoolpoort

EC
© BRUZZ
22/06/2021

Aan de Franstalige basisschool Ecole Sainte-Marie in Anderlecht verzamelen na schooltijd tientallen straatverkopers. De secretaresse van de school belt wekelijks naar de politie, maar ziet de verkopers altijd terugkeren. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) zoekt nu een oplossing voor de buurt, met onder meer een nieuw circulatieplan voor voetgangers.

De Sainte-Marieschool ligt op de Bergensesteenweg tussen metrohalte Clemenceau en de markt van de Abattoir. Bijna elke dag komen er vanaf 15 uur, wanneer de schooldag er op zit, tientallen straatverkopers een kraampje uitstallen op de grond. Dat vertelt Véronique Toumpsin, de secretaresse van de school, aan RTL en bevestigt zij aan BRUZZ. “Ze verkopen tweedehandskledij en schoenen, gsm-hoesjes, een beetje vanalles”, zegt Toumpsin. “Ze vinden er ook zeker klanten voor. Als het mooi weer is, staan ze er bijna elke dag. Maar op vrijdag is het altijd catastrofaal. Ze versperren de hele stoep, de kinderen kunnen amper naar buiten.”

"Ze drinken en roken in de buurt van de school. Twee weken geleden was er een gevecht"

Véronique Toumpsin, secretaresse

Het probleem is volgens Toumpsin vooral het laatste jaar gegroeid. Voordien kwamen er ook wel al twee of drie verkopers in de buurt van de school staan, maar vooral tijdens het weekend en niet met zoveel tegelijk. “Ze drinken en roken in de buurt van de school. Twee weken geleden was er een gevecht tussen twee verkopers”, zegt de secretaresse. “De politie komt wel langs op vrijdag, maar eens ze vertrekken, komen de verkopers terug. Er zijn al meerdere petities geweest van ouders en buurtbewoners, die zijn opgestuurd naar de gemeente.”

Clemenceau

De politiezone Brussel-Zuid geeft aan dat ze samen met de gemeente aan een plan van aanpak werken. “Het zorgt effectief voor overlast en wij proberen aanwezig te zijn, maar het moet structureel worden aangepakt”, zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx, die het heeft over “enkele tientallen” verkopers. Zolang zij geen illegale zaken verkopen, kunnen ze niet zomaar worden opgepakt, zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) daar verder over. "De politie en de preventiedienst zijn aanwezig in de wijk en we nemen hun goederen in beslag als dat nodig is, zoals sigaretten of smokkelwaar, maar we kunnen geen permanente controles organiseren."

De burgemeester bevestigt dat het aantal verkopers is toegenomen het voorbije jaar. “Het zijn mensen die voordien op andere markten of in de parallelle economie werkten, maar sinds de pandemie andere inkomsten zoeken. Ze profiteren van de enorme passage van mensen richting de markt van de Abattoir”, zegt hij. Cumps heeft het ook over heel wat verkopers zonder papieren. Zijn kabinet heeft hierover al overlegd met de Dienst Vreemdelingenzaken, “maar je kan niet iemand aanhouden alleen omdat die spullen verkoopt in de openbare ruimte", zegt hij.

Circulatieplan wijzigen

De gemeente denkt nu na over mogelijke oplossingen. Deze zaterdag komt er bijvoorbeeld een test, samen met de MIVB, waarbij de in- en uitgang van metrohalte Clemenceau omgedraaid zullen worden en de voetgangerscirculatie in de wijk wordt aangepast. Dat moet de doorstroom van mensen verlichten langs de schoolpoort.

In tweede instantie wil Cumps ook culturele en sportieve activiteiten opzetten in de buurt, om te voorkomen dat de straatverkopers zich er nog installeren. “We willen samen met vzw's uit de buurt een positieve bijdrage leveren aan het pleintje”, zegt hij. Het pleintje, dat is de open ruimte tussen de Sergeant De Bruynestraat en de Jorezstraat, pal achter de basisschool Saint-Marie. "Op 1 augustus begint Kuregem Plage daar opnieuw. Na de zomer willen we samenwerken met de jeugddienst om andere activiteiten te organiseren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Fabrice Cumps, Abattoir, Clemenceau, basisscholen, straatverkopers, Overlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni