Tiener Younes Abaaoud (rechts) verblijft voor zover bekend ook nog in Syrië. Hij werd meegenomen door zijn inmiddels omgekomen broer Abdelhamid.

Anderlechtse broer (12) en zus (9) blijven alleen achter in Syrië

© BRUZZ
14/12/2017
Updated: 14/12/2017 06.40u

De grootouders van twee Belgische wezen in Syrië smeken bij het federaal parket en Buitenlandse Zaken dat hun kleinkinderen terug naar België zouden gehaald worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Buitenlandse Zaken zou doorverwezen hebben naar het Internationale Rode Kruis.

Vorige week kregen de grootouders volgens de krant te horen dat hun kleinzoon van 12 en kleindochter van 9 helemaal alleen achterblijven na de dood van hun moeder. Nadat hun vader al in 2015 was gesneuveld, zou hun moeder afgelopen week ook zijn omgekomen bij een bombardement.

Vader Fouad vertrok in 2014 naar het Syrisch-Iraakse oorlogsgebied. Zijn vrouw en kinderen, toen 9 en 6, volgden de technicus uit Anderlecht.

In juli 2015 meldde een Franstalige jihadist op Twitter dat de Belg van Marokkaanse origine dood was. Het bericht werd gepost vanuit de stad Raqqa, de toenmalige officieuze hoofdstad van IS in Syrië.

Broer in Marokkaanse cel

Fouads broer Hicham zou volgens Het Laatste Nieuws in 2008 bij Al Qaïda in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied hebben verbleven. Hij zou door de groep in 2011 naar Libië zijn gestuurd om daar een tak van de terreurgroep te stichten. Maar Hicham werd onderweg opgepakt en uitgeleverd aan Marokko, waar hij nu nog altijd een celstraf van 20 jaar uitzit.

Zowel Fouad als zijn in Laos geboren echtgenote staan al een tijdje op de lijst van terreurverdachten van wie de Belgische overheid de rekeningen bevriest.

De grootouders van de kinderen vroegen na het bericht van de dood van hun moeder om hulp aan Buitenlandse Zaken en het federale parket. Ze willen dat de kinderen terug naar België worden gehaald.

Het federale parket is niet van plan in te grijpen. "Het is niet onze rol en ook niet onze taak om kinderen te redden die door terreurverdachten worden meegesleurd naar Syrië", klinkt het in het dagblad.

"Het is niet onze rol en ook niet onze taak om kinderen te redden die door terreurverdachten worden meegesleurd naar Syrië"

Eric Van Der Sypt, woordvoerder federaal parket, in Het Laatste NIeuws

Belgische nationaliteit

Beide kinderen hebben net als hun ouders de Belgische nationaliteit. De woordvoerder van buitenlandminister Didier Reynders (MR) zegt dat zijn ministerie de ongeruste familie in de mate van het mogelijke probeert bij te staan.

Ze zijn in contact gebracht met het Internationale Rode Kruis. "Dat spoort mensen in Irak en Syrië op. Zodra ze gelokaliseerd zijn, zullen we met Binnenlandse Zaken en Justitie bekijken wat we kunnen doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Syrië, Syriëstrijders, radicalisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni