© PhotoNews

'Angst voor administratieve problemen zorgt ook voor vaccinatieweigering'

JP
© BRUZZ
01/09/2021

Niet fake news, maar wantrouwen tegenover zorginstellingen bepaalt mee dat Molenbeekse jongeren een vaccin weigeren. Ook de vrees om problemen te krijgen omdat hun administratie niet op orde is, speelt een belangrijke rol, Dat concludeert Renaud Maes na een gesprek met 25 jongeren uit oud-Molenbeek die nog niet gevaccineerd zijn. Renaud Maus is een onafhankelijk onderzoeker en hoofdredacteur van het magazine La Revue nouvelle.

Maes nam voor zijn onderzoek contact op met 25 jongeren uit oud-Molenbeek die hij eerder sprak voor een onderzoek naar hun gevoeligheid voor propaganda in het kader van radicalisering. Zijn verwachting was dat zijn respondenten ook dit keer beïnvloed zouden zijn door sociale media. Maar dat bleek niet hun drijfveer om het vaccin niet te nemen.

Vaak speelt het wantrouwen tegenover artsen een rol. Dat schrijft de RTBF en bevestigt de onderzoeker aan BRUZZ. "Dat komt voort uit eigen getuigenissen, bijvoorbeeld van een oom die bij het verlaten van het ziekenhuis werd gearresteerd, omdat hij zijn papieren niet in orde had.”

Soms blijkt ook dat de betrokkene geen goede naam meer heeft bij zijn ziektekostenverzekeraar en bang is dat vaccinatie hen in de problemen zal brengen. De vrees is dat de artsen door de vaccinatie "zullen ontdekken dat de jongeren niet in orde zijn met hun ziekteverzekering," voegt Maes eraan toe.

Ook hebben mensen soms hun zorg lang uitgesteld. Dat deden ze toch al, maar is nog verergerd door de lockdown. Ze zijn ook bang dat wanneer zij voor een gezondheidswerker staan, zij al hun gezondheidsproblemen in één keer op moeten biechten. Ook komt soms een soort nihilisme naar voren. “Waarom moeite doen voor een vaccin, het kan me toch niet schelen. Zelfs als ik ziek ben, zelfs als ik sterf, is het uiteindelijk niet erg, zo redeneert men,” zegt Maes.

Bijkomend onderzoek nodig

Opvallend is dat er dus meer aan de hand is dan enkel een gebrek aan informatie. Ook sociale problemen spelen een belangrijke rol. “Wat ze nodig hebben is een contactpunt: een sociaal werker, een prof, iemand die ze vertrouwen. Misschien moet er naast de vacci-bus een administratief medewerker komen die mensen kan helpen met hun papieren, zodat die angst wordt weggenomen.”

"Plaats naast de vaccibus een administratief medewerker, die mensen kan helpen met hun papieren, zodat die angst wordt weggenomen"

onderzoeker Renaud Maes

Maes zal zijn onderzoek binnenkort publiceren in La Revue nouvelle, waarvan hij hoofdredacteur is. Maes hoopt met zijn onderzoek aan te tonen dat andere beleidsmaatregelen nodig zijn. Die waren tot nu toe vaak gericht op communicatie, maar zouden meer gericht moeten zijn op het herstellen van het vertrouwen in de zorginstellingen. Hij stelt ook dat zijn onderzoek herhaald kan worden binnen andere doelgroepen om zo beter zicht te krijgen op de redenen waarom Brusselaars zich niet laten vaccineren met het coronavaccin.

De vaccinatiegraad in Brussel hinkt achterop bij die van Vlaanderen en Wallonië. In Brussel is 65 procent van de inwoners één keer gevaccineerd en 62 procent twee keer. In Vlaanderen is 92 procent van de inwoners één keer gevaccineerd en 90 procent twee keer. In Wallonië heeft 80 procent éen vaccin gehad en 78 procent twee dosissen, zo blijkt uit gegevens van federaal gezondheidsagentschap Sciensano.

Maes stelt duidelijk dat zijn onderzoek niet representatief is voor heel Molenbeek. Hij heeft 25 jongeren uit oud-Molenbeek ondervraagd die hij kende van een vorig onderzoek naar de rol van sociale media in de radicalisering van jongeren. Hij stelt wel dat zijn onderzoek kan worden herhaald binnen een grotere doelgroep.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni