© Alexandre Dulaunoy / Flickr | Een vrouw wandelt langs een park rond het vallen van de avond (archiefbeeld).

Anti-Aziatisch racisme: 'Hij achtervolgde me en riep dat de pandemie mijn schuld was'

JP
© BRUZZ
28/02/2021

Nadat Dea* slachtoffer werd van racistische verwijten wil ze verhuizen uit de Ambiorixwijk. "De man is me donderdagavond tot aan mijn huis gevolgd. Ik ben niet meer buiten geweest sindsdien," zegt de vrouw, die Aziatische roots heeft.

Dea is donderdagavonnd onderweg naar huis als een man Dea rond 20 uur aanspreekt op de Maria-Louizasquare in de Ambiorixwijk. Opgegroeid in Brazilië als dochter van Braziliaanse moeder en een Koreaanse vader heeft Dea het afgelopen jaar al vaker te maken gekregen met racisme: mensen nemen meer afstand van haar dan nodig is in de supermarkt of willen niet in dezelfde lift. Ze maken opmerkingen over het coronavirus en noemen het een ‘Chinees virus.’

Donderdag is het de eerste keer sinds Dea in Brussel woont dat ze zich ook fysiek bedreigd voelt. Onderweg van het Schuman-station kruist haar blik die van een man die in het Ambiorixpark rondhangt. Hij is zo'n vijfentwintig of dertig jaar en een stuk groter dan Dea.

Zodra hij ziet dat ze een Aziatisch uiterlijk heeft, begint hij dingen over China tegen haar te zeggen. "Ik probeerde een andere route te kiezen, maar ik moest de straat oversteken," vertelt Dea. "Hij begon steeds harder te schreeuwen en achtervolgde me. Hij noemde me 'une Chinoise de merde,’ en zei dat het coronavirus allemaal mijn schuld was. Hij is me tot mijn huis gevolgd. Ik ben sindsdien niet meer naar buiten geweest."

Geen hulp

Op het moment van de feiten is het niet zo druk in het park. Maar de mensen die er zijn, schieten Dea niet te hulp. "Er waren twee gasten aan het boksen, ik weet zeker dat ze hebben gezien dat ik bang was en op de vlucht voor die man. Ze stopten met boksen om te kijken, maar kwamen niet tussen. Terwijl ik werd achtervolgd door iemand die veel groter en breder was dan ik."

De man is nog niet eerder gesignaleerd in het park door Dea. Toch voelt ze zich inmiddels niet veilig op het Maria-Louizasquare. "Het is een aangename plek als de zon schijnt. Dan komen er families en is er veel passage. ’s Avonds is het minder aangenaam: er zijn vaak gevechten en dronken mensen." Dea wil daarom verhuizen zodra ze het papierwerk rond krijgt.

Dea diende al een klacht in bij Unia en de politie, maar betreurt dat die laatste niet meer voor haar kunnen doen. "Als je online aangifte doet, krijg je zelfs geen bevestiging van een persoon, alleen een aangiftebewijs," zegt Dea. "Ik heb geen idee of ze camerabeelden zullen bekijken of op een andere manier actie zullen ondernemen. Ik heb trouwens ook hulp moeten vragen om de aangifte in te vullen, want ik ben niet vloeiend in Frans of Nederlands."

Meer meldingen tijdens corona

De woordvoerder van het federaal Gelijke Kansencentrum Unia laat weten dat het niet de eerste melding is van anti-Aziatisch racisme sinds de komst van het coronavirus. Het ziet ernaar uit dat er vooral aan het begin van de pandemie een aantal meldingen zijn gemaakt. Cijfers van racisme tegen mensen met een Aziatisch uiterlijk zijn nog niet bekend, maar in totaal waren er zo'n dertig procent extra meldingen in de periode van 1 februari en 19 augustus 2020. Dat geeft volgens Unia aan dat de coronamaatregelen onvrede veroorzaakten.

"Wij constateren dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen," reageerde Els Keytsman, directeur van Unia eerder al. "Dat is een trend waar we tegen moeten ingaan. Angst heeft sommigen ertoe aangezet om anderen met de vinger te wijzen en om, zonder duidelijke reden of tastbaar bewijs, wantrouwig te kijken naar personen met Aziatische roots, jongeren, ouderen of mensen van vreemde origine in het algemeen."

*Dea is een schuilnaam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni