Antwerpen en Gent krijgen CityPass voor trein, tram en bus

© Jef Van de Veire - BRUZZ

Tegen eind dit jaar kunnen pendelaars in Gent en Antwerpen voor 60 euro per maand zowel bus, tram als trein nemen. Met die CityPass willen De Lijn en de NMBS bewoners uit de stedelijke agglomeraties naar het openbaar vervoer lokken, zo schrijft De Morgen dinsdag. In Brussel bestaat al een variant, het MTB-abonnement, al is die weinig gekend in de hoofdstad.

De bedoeling is dat een pendelaar met één kaart zowel trein, bus als tram kan nemen binnen de eigen agglomeratie. Het standaardtarief voor de formule zal 60 euro per maand bedragen, zo bevestigt de NMBS aan de krant. In oktober wordt gecommuniceerd over kortingen voor bepaalde doelgroepen.

Over de Citypass wordt in Vlaanderen al meer dan tien jaar gesproken. In Brussel bestaat al een variant, het MTB-abonnement aan een maandelijks tarief van 55,50 euro, maar die geldt voornamelijk binnen de gewestgrenzen. En hoewel zo'n 15 procent van de abonnementformules van de MIVB MTB-abonnementen zijn, blijkt de MTB-pas qua naamsbekendheid niet hoog te scoren, zo blijkt uit een navraag op onze redactie. Ook Charleroi en Luik hebben al een Citypass. Maar Vlaanderen vreesde vooral voor inkomstenverlies.

De betrokken steden reageren alvast tevreden. Antwerpen wil volgend jaar zelfs nog een stapje verder gaan, met het Mobility-as-a-service-plan (MaaS). De Antwerpenaar kan dan één abonnement nemen om niet alleen alle openbaar vervoer maar ook taxi's en deelfietsen en -auto's te gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Naar één ticket voor alle vervoersmaatschappijen

samenleving 1496147940

Nieuws uit Brussel in je mailbox?