Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) hoopt dat de app de politie kan helpen om straatintimidatie gerichter aan te pakken.

App tegen seksuele intimidatie op straat gelanceerd

© Belga
06/03/2018

Brussels staatsecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) zet met de applicatie 'Blijf van mijn lijf' de strijd voort tegen seksuele intimidatie in de Brusselse straten. Samen met de vzw 'Touche Pas A Ma Pote' ontwikkelde ze een app waarop vrouwen en mannen melding kunnen maken van straatintimidatie en omstanders kunnen mobiliseren.

De lancering van de app vond plaats in de Brussels Hogeschool IHECS. De studentes in de wijk klaagden onlangs in een open brief aan dat ze op straat regelmatig het slachtoffer zijn van scheldwoorden, achtervolgingen of fysiek ongewenste aanrakingen.

86 procent Brusselse vrouwen al geïntimideerd

Uit een studie van de UGent blijkt dat op een groep van 450 Brusselse vrouwen 86 procent al minstens eenmaal seksueel geïntimideerd werd en 34 procent er nog steeds onder lijdt. De applicatie laat het slachtoffer of een getuige toe om meteen melding te maken van de intimidatie en de locatie door te geven.

De gebruiker geeft aan of het om een verbaal of fysiek incident ging en kan een getuigenis achter laten. Tegelijkertijd kunnen andere gebruikers ook zien dat er een melding binnenkomt en te hulp schieten. De applicatie is gebaseerd op het Franse 'Handsaway', daar is een derde van de gebruikers mannelijk.

App moet ook gaybashing aanpakken

De app is dus ook een middel om gaybashing tegen te gaan. "We zien hierdoor wanneer en in welke wijk het gebeurt, want het wordt geregistreerd. De wijkpolitie kan ook zien of het in bepaalde straten gebeurt en zo slim beginnen patrouilleren", aldus staatssecretaris Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , straatinitimidatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni