Actievoerders strijden voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen (archiefbeeld).

Plan International brengt seksuele intimidatie jongeren in kaart

© Belga
21/06/2021

Een op de twee jongeren uit Antwerpen, Brussel en Charleroi geeft aan dat seksuele intimidatie hun vrijheid beperkt. Dat schrijft De Standaard maandag op basis van een rapport van Plan International.

Uit een eerste bevraging van Plan International bij 700 jongeren bleek dat 91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens uit Antwerpen, Brussel en Charleroi al last gehad heeft van seksuele intimidatie in de publieke ruimte.

Om meer data te verzamelen, richtte Plan het onlineplatform Safer ­Cities op. Het is de bedoeling dat de jongeren daarop het voortouw ­nemen. Wie in Brussel, Antwerpen of Charleroi woont, kan erop signaleren waar hij of zij lastiggevallen werd en wat de aard van de intimidatie was. Ook de stad Gent heeft zich recentelijk aangesloten.

Volgens de gebruikers van het platform is er een speciale rol weggelegd voor omstanders in gevallen van seksuele intimidatie. In Antwerpen gaf 97 procent en in Charleroi 91 procent aan dat ze door niemand werden geholpen. Opvallend: in Brussel zei 70 procent van de slachtoffers dat er niemand tussenkwam. Volgens de organisatie is dat deels te danken aan eerdere campagnes rond het omstanderseffect in de hoofdstad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni