ARAU: 'Usquare moet ook plaats bieden aan sociale woningen'

© Bart Dewaele

Usquare, het herontwikkelingsproject van de kazernes van Elsene, moet ook sociale woningen omvatten. Dat zegt stadsvereniging ARAU. Bovendien moet Usquare ook zonder parkeerplaatsen kunnen, vindt ARAU.

In afwachting van Usquare hebben zo'n 50 verenigingen en projecten een tijdelijk plekje gekregen in de kazerne van Elsene. Dit weekend is het openingsweekend van de tijdelijke inname, die tot eind 2020 loopt.

Daarna is de tijd van Usquare zelf aangebroken. Het richtplan van aanleg (RPA) werd eind vorig jaar goedgekeurd en het openbaar onderzoek naar het RPA is intussen afgelopen. Daarbij kwamen verschillende adviezen binnen, onder meer van de gemeente Elsene, en ook stadsvereniging ARAU.

'Ecologische en sociale pijlers'

"Het RPA laat de bouw van 20.000 vierkante meter 'klassieke' woningen en 18.000 vierkante meter studentenwoningen toe. De bouw van sociale woningen wordt niet in het plan opgenomen, terwijl de site eigendom is van het Brussels Gewest", klinkt het in een persbericht. "ARAU vraagt dat minstens dertig procent van de geplande woningen sociale woningen zijn."

Daarnaast klaagt ARAU aan dat het RPA ruimte biedt aan 384 parkeerplaatsen. "Dat terwijl de site zich in een zone bevindt die heel goed bediend wordt door het openbaar vervoer", zegt ARAU, dat liever een Usquare zonder parkeerplaatsen zou zien. "Het Gewest heeft de kans om van dit richtplan een project te maken dat gebaseerd is op ecologische en sociale pijlers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?