| Het De Lignegebouw.

Architecten aangesteld voor bouw centraal politiegebouw

ADD
© BRUZZ
18/10/2021

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de aanstelling van de architectenbureaus B-architecten en OSAR voor de bouw van het toekomstige gebouw van De Ligne bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens een persconferentie in aanwezigheid van Lydia Mutyebele, schepen van Openbaar Patrimonium, en Michel Goovaerts, hoofd van het politiekorps van de zone.

De bedoeling van het De Ligne-plan is om de administratieve diensten van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene van de Kolenmarkt naar het voormalige Dexia-gebouw te verhuizen. Dat bevindt zich namelijk vlak naast de gewestelijke preventie- en veiligheidsdienst en op termijn wil burgemeester Philippe Close (PS) de dispatching van alle Brusselse politiezones hier samenbrengen.

“De politiezone Brussel-Elsene is de grootste van het land wat grondgebied betreft. Duizenden politieagenten werken er elke dag in soms verouderde commissariaten. Dit project beoogt dan ook de bouw van een modern, goed uitgerust centraal commissariaat in de onmiddellijke nabijheid van het stadscentrum", reageert burgemeester van Brussel Philippe Close (PS).

Architectenbureau's 'B-architecten' en 'Osar' kregen het project toegewezen. "Brussel werkt hard aan de bestrijding van leegstand en om ervoor te zorgen dat geen enkel gebouw leeg komt te staan. In afwachting van het begin van de werkzaamheden in 2023 maken wij van de gelegenheid gebruik om de culturele vzw “Arty-Farty” tijdelijk in het gebouw onder te brengen,” zegt Lydia Mutyebele Ngoi, schepen van Openbaar Patrimonium en Grondregie.

Het De Lignegebouw, dat strategisch geplaatst is vanwege zijn centrale ligging, zal worden gerenoveerd "volgens ambitieuze ecologische criteria, zonder afbreuk te doen aan het welzijn van het personeel, en zal opgewassen zijn tegen de uitdagingen waarvoor de vrouwen en de mannen die onze veiligheid bewaken, zich gesteld zien", klinkt het nog in een persbericht. Het project zal in totaal zo'n 152 miljoen euro kosten.

"Het nieuwe De Lignegebouw wordt een belangrijke schakel tussen de boven- en de benedenstad en een open huis voor burgers en politiemedewerkers", laten de architectenbureau's weten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni