| Het De Lignegebouw.

Plannen voor politiecentrum De Ligne uitgesteld tot 2025

ZM
© BRUZZ
19/02/2021

Het nieuwe politiecentrum dat in het voormalig Dexia-gebouw aan de De Lignestraat moet komen zal pas ten vroegste in 2025 af zijn, dat laat schepen van Huisvesting en Openbaar Patrimonium Lydia Mutyebele Ngoi (PS) weten aan BX1. Tot nu toe is enkel de asbest verwijderd uit het gebouw en heeft de stad een oproep voor tijdelijke bezetting gelanceerd, wat wijst op het uitblijven van verdere werkzaamheden.

De bedoeling van het De Ligne-plan is om de administratieve diensten van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene van de Kolenmarkt naar het voormalige Dexia-gebouw te verhuizen. Dat bevindt zich namelijk vlak naast de gewestelijke preventie- en veiligheidsdienst en op termijn wil burgemeester Philippe Close (PS) de dispatching van alle Brusselse politiezones hier samenbrengen.

Brussel-Stad deed deze week een oproep voor een tijdelijke bezetting in de De Lignestraat. Volgens de oorspronkelijke plannen die in 2015 al gelanceerd werden zouden de Brusselse politiediensten nog voor 2024 in het voormalige Dexia-gebouw kunnen intrekken.

Architectuurwedstrijd loopt nog

Een burgemeesterwissel later, van Yvan Mayeur naar Philippe Close (PS), is in september 2019 nog niet zeker met welke projectontwikkelaar Brussel-Stad wil samenwerken en wat het kostenplaatje zal zijn om het voormalige Dexia-gebouw te verbouwen.

De kosten werden geschat op 120 tot 150 miljoen euro, maar volgens oppositie-gemeenteraadslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR) zitten we nu al aan 30 miljoen euro meer. “Door in 2017 maar aan de asbestverwijdering te beginnen hebben we gewoon twee jaar verspild”, voegt hij toe.

Op dit moment loopt er nog een architectuurwedstrijd met vijf kanshebbers voor de renovatie. De winnaar wordt half april bekend gemaakt. “We hopen een bouwvergunning te kunnen indienen voor begin 2022”, zegt Mutyebele Ngoi (PS). Volgens haar zouden de werken dan nog voor 2025 af kunnen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni