| Het De Lignegebouw.

Nieuw politiecentrum Brussel Hoofdstad-Elsene pas in 2028 klaar

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
19/09/2023

Het langverwachte nieuwe hoofdkwartier van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is niet in 2025 maar pas in 2028 klaar. De kostprijs stijgt van de geschatte 150 à 180 miljoen naar 226 miljoen euro. “De politie wacht al veel te lang op nieuwe, performante infrastructuur in Brussel", zegt Mathias Vanden Borre (N-VA), die hierover burgemeester Philippe Close (PS) op de gemeenteraad van maandag bevroeg.

De plannen voor het nieuwe hoofdkwartier, waarin de administratieve diensten van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene terecht komen, dateren van 2015. De geschatte kosten toen werden geraamd op 150 à 180 miljoen euro. De opleverdatum: 2024. De asbestverwijdering startte later dan gepland en men vond ook geen projectontwikkelaar. In 2021 klonk het dat het gebouw ten vroegste in 2025 af zou zijn.

Maar dat blijkt nu eind 2028 te zijn, met een prijskaartje van 226 miljoen euro.

Dat de kosten zo gestegen zijn, wijt burgmeester Close aan de inflatie en de stijging van de index, waardoor zowel bouwmaterialen als arbeid duurder werden. De bouwvergunning werd pas vorige week aangevraagd. “Indien men de oorspronkelijke timing had gerespecteerd, had dit de belastingbetaler en onze politie een hoop geld bespaard", aldus Vanden Borre.

De Stad Brussel betaalt 47 miljoen euro. De rest, goed voor 179 miljoen euro wordt gefinancierd via een Design- Build, Finance and Maintain-contract, waarbij de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, financiering en onderhoud. Dat bedrag wordt in schijven aan de opdrachtnemer betaald.

Ook al is het "rijkelijk laat", toch is Vanden Borre blij dat er nu schot in de zaak komt. "Het is hoognodig, als je kijkt naar het commissariaat aan de Kolenmarkt, waar de administratieve diensten nu zitten. Dat gebouw is compleet verouderd, het is een reis in de tijd."

Toch had Vanden Borre liever gezien dat het nieuwe hoofdkwartier dienst deed voor alle politiezones en -diensten in Brussel. "De versnippering in Brussel moet stoppen en een nieuw modern hoofdcommissariaat zou een bijkomende garantie bieden op een performant veiligheidsbeleid.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni