Architectes Associés wint eerste ontwerpwedstrijd Tivoli

© brusselnieuws.be
26/06/2012
De Gomb heeft een ontwerpteam gekozen voor de realisatie van Brussels Greenbizz, de economische poot van de nieuwe wijk Tivoli in Laken. Het project voorziet in 12.000 vierkante meter ruimte voor bedrijven uit de milieusector en productieateliers. Dat moet 200 jobs opleveren.

De Tivoliwijk bevindt zich tussen Thurn & Taxis, het kanaal en de Maria-Christinawijk.

De keuze van de Gomb (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel) viel op de vereniging rond Architectes Associés, bekend van het Théâtre National. Er dienden zich 22 kandidaten aan. In de laatste ronde ging het nog tussen 5 verenigingen van architecten- en ingenieursbureaus.

De Gomb was onder meer onder de indruk van de grote inkomhal die de architecten tekenden. Ook de terrassen en tuinen op de daken en het publieke plein tussen het bedrijvencentrum en de geplande woonwijk vielen in de smaak. Het startschot van de werf wordt in augustus 2013 gegeven.

14 miljoen euro
De opdracht omvat twee gebouwen voor economische activiteiten langs de Dieudonné Lefèvrestraat. Een eerste complex van 7.500 vierkante meter krijgt de naam Brussels Greenbizz. Dat moet een incubator worden voor bedrijven uit de milieusector.

Het project, dat voor 200 jobs moet zorgen, kan daarvoor reken op meer dan 14 miljoen euro Europese steun. De Gomb werkt ervoor samen met Leefmilieu Brussel, het Brussels Agentschap voor de Onderneming en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).

Het tweede gebouw van 4.500 vierkante meter zal, verspreid over meerdere niveaus, plaats bieden aan productieateliers en ruimten voor de productie van immateriële goederen. Het vrachtverkeer voor de economische activiteiten zou enkel via de Lefèvrestraat, waar nu al het logistiek centrum TIR zit, gebeuren zodat de rest van de site gespaard blijft van eventuele hinder.

Compleet nieuwe wijk
Brussels Greenbizz is de economische poot van de volledig nieuwe wijk Tivoli. Die moet verrijzen op het braakland tussen de Lefèvrestraat, de Tivolistraat, de Molenbeeksestraat en de Claessensstraat. De Gomb verwierf daarvoor tussen 2005 en 2010 in totaal 4,5 hectare.

Behalve het bedrijvencentrum moeten er 450 passieve woningen komen. Een derde daarvan sociale woningen, de rest is bestemd voor de middenklasse. De ontwerpwedstrijd daarvoor wordt op het einde van het jaar beslecht. Er komen ook nieuwe straten, winkels, een klein park en een crèche. Vlakbij opent in september al een nieuwe middelbare school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni