De asielzoekers die een belangrijk asieldocument kwijt zijn geraakt als gevolg van de opruimactie aan de Dienst Vreemdelingenzaken afgelopen donderdag, moeten aangifte doen bij de politie. Vervolgens kunnen ze een afspraak maken bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om een duplicaat van het oorspronkelijke document aan te vragen. Dat meldt DVZ zelf.
Asielzoekers die belangrijk document kwijt zijn na opruiming Pacheco, krijgen duplicaat
Donderdagnamiddag werden heel wat spullen van een vijftigtal mensen die aan de Dienst Vreemdelingenzaken in de Pachecolaan 44 op straat sliepen, meegenomen door een extern bedrijf. Dat bedrijf werd ingehuurd door de syndicus van het gebouw, op initiatief van de eigenaar Belfius Insurance.
Volgens organisaties op het terrein kwam een bestelwagen tot driemaal langs om matrassen, dekens, kleren en zakken mee te nemen en vervolgens ook weg te gooien. Daarbij zouden volgens Riet Dhont van het steuncollectief voor asielzoekers 'Vriendschap Zonder Grenzen' ook belangrijke documenten van de asielzoekers verdwenen zijn, zoals bijvoorbeeld de bijlage 26.
Dat document is van onschatbare waarde voor de mensen die de asielprocedure doorlopen, het bewijst namelijk dat ze recht hebben op bed, bad en brood binnen het Fedasil-netwerk. Ze krijgen dat als het dossier werd opgestart en de procedure lopende is.
Duplicaat mogelijk
De asielzoekers die deze belangrijke bijlage als gevolg van de opruimactie niet langer in hun bezit hebben, kunnen relatief snel een duplicaat aanvragen, zo zegt Dienst Vreemdelingenzaken.
"Eerst moet er aangifte gedaan worden bij de politie en een attest van verlies aangevraagd worden", zegt Paulien Blondeel, woordvoerdster van DVZ. Met dat attest van verlies kan de asielzoekers terug richting Dienst Vreemdelingenzaken trekken.
"Zij die een duplicaat komen aanvragen, moeten niet in de rij gaan staan - maar kunnen onmiddellijk een afspraak maken", stelt Blondeel. DVZ zal controleren of de aanvrager in het bezit was van bijlage 26, dit om fraude tegen te gaan.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , asielcrisis