Atomium stelt uniek schaalmodel van Expo 58 tentoon

© KVDP BRUZZ
| Het Atomium

Het enige schaalmodel dat ooit werd gemaakt van de volledige site van de wereldtentoonstelling Expo 58 wordt vanaf 21 juli, op de nationale feestdag, tentoongesteld in het Atomium. De maker, Etienne Tollenaere, besliste om zijn unieke maquette van Expo 58 uit te lenen als steunbetuiging aan het Atomium na de moeilijke maanden van sluiting omwille van het coronavirus.

Etienne Tollenaere was zelf amper twaalf jaar toen Expo 58 werd georganiseerd in ons land, maar hij bezocht de plek naar eigen zeggen wel meer dan 40 keer met zijn kleine zusje. Zelf had Tollenaere altijd een passie voor modernisme en tekenkunst en toen hij met pensioen ging, besloot hij om het dorp van Expo 58 tot in detail na te bouwen in een kleinere versie.

Om dat te verwezenlijken verdiepte hij zich in zijn eigen tekeningen van toen, maar voerde hij ook een uitgebreid onderzoek naar de wereldtentoonstelling van 1958. Tollenaere spendeerde meer dan 1.700 uren aan de bouw van het uitzonderlijk gedetailleerde schaalmodel. Niets ontbreekt, want de paviljoenen, de kleuren, de bezoekers en zelfs het exacte aantal bomen zijn allemaal aanwezig op de nagemaakte site van Expo 58.

Het unieke schaalmodel wordt door het Atomium toegevoegd aan de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het monument met de negen bollen. Het Atomium is voor de bezoekers elke dag open, van maandag tot zondag, en dat van 10 tot 18 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?