Aula van ULB draagt voortaan naam van Nobelprijswinnaar Mukwege

© Christophe Licoppe
| De Congolese gyneacoloog Denis Mukwege kreeg in oktober de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict. Ook de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad kreeg de prijs.

Op de campus Erasmus van de Université Libre de Bruxelles (ULB) draagt de aula J voortaan de naam van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Denis Mukwege. De Congolese dokter was zichtbaar fier bij de inhuldiging van zijn naam en kreeg een lange staande ovatie van de aanwezigen.

Denis Mukwege is geen onbekende aan de ULB, want in de aula die zijn naam draagt, gaf hij als professor in de medische wetenschappen al meerdere lessen en in 2015 verdedigde hij er met brio zijn doctoraatsthesis.

Strijd tegen seksueel geweld

De Congolese gyneacoloog en de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad kregen in oktober de Nobelprijs voor de Vrede, voor hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict.

Voor de ULB was dat het sein om Mukwege in de bloemetjes te zetten met een naar hem vernoemde aula.

Panzi-ziekenhuis

"Ik wil van deze gelegenheid ook gebruik maken om hommage te brengen aan het opmerkelijke werk dat deze universiteit doet met haar humanistische waarden. De ULB blijft kennis en wetenschap over de grenzen heen verspreiden en het Panzi-ziekenhuis is één van de instellingen die hiervan profiteert," aldus Mukwege in zijn speech.

De Congolese dokter richtte het Panzi-ziekenhuis in 1999 op tijdens de burgeroorlog in Congo. Het werd een toevluchtsoord voor tal van meisjes en vrouwen die verkracht en zwaar verminkt werden door de vele rebellen, regeringssoldaten en gewapende bendeleden die van het oosten van Congo een hel maakten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?