Autohandel Heyvaertwijk krimpt

© Jasmijn Post
| Schepen Mahy wil in de toekomst de autohandel in de Heyvaertwijk nog verder terugdringen.

Het aantal vierkante meters dat opgaat aan autohandel in de Heyvaertwijk is de afgelopen legislatuur met 8.000 vierkante meter geslonken. Dat meldt schepen Olivier Mahy (MR). De gemeente Molenbeek en Anderlecht hebben heel wat garages gesloten die hun vergunningen niet in orde hadden.

In 2014 werd ongeveer 44.500 vierkante meter in de Heyvaertwijk gebruikt voor de handel in tweedehands auto’s. In 2018 is het aantal vierkante meters gedaald tot 36.000 vierkante meter, ruim 8.000 meter minder dus, dan aan het begin van de legislatuur. Dat verneemt onze redactie.

De daling komt er doordat de milieuvergunningen van een aantal garages niet is verlengd. De afname is opmerkelijk, want de roll on roll off terminal in de haven, waar het Gewest de autohandel naartoe wil verplaatsen, is nog steeds niet in werking.

De gemeente hoopt ook dat het Gewest de vergunningen die het in 2015 nog heeft verlengd, zal stopzetten na een periode van 4 of 5 jaar. "We streven ernaar om de komende drie jaar nog 10.000 vierkante meter verder omlaag te gaan, tot we aankomen op zo’n 26.750 vierkante meter,” zegt hij aan BRUZZ.

Niet zomaar stopzetten

Dat zal echter niet zo gemakkelijk zijn als het lijkt, zegt Pierre Hajar, voorzitter van de Federatie van Belgische Exporteurs van nieuwe en tweedehandse voertuigen (F.B.E.V.). De afgelopen jaren zijn vooral vergunningen stopgezet van handelaars die niet in orde waren, omdat ze bijvoorbeeld opereerden vanuit een woonhuis. De autohandelaars die hun werk wel naar behoren doen en daar vergunningen voor hebben, zijn niet zo gemakkelijk weg te krijgen. "Als de activiteit niet verandert, kan een milieuvergunning niet zomaar worden stopgezet."

De gemeente Molenbeek streeft ernaar om in 2021 het aantal vierkante meters voor autohandel in de Heyvaertwijk te verminderen met de helft ten opzichte van 2014, dus tot 22.245 vierkante meter. De autohandel zou dan moeten verplaatsen naar de eerder genoemde roll-on-roll-off terminal. Dat project van het Gewest en de Haven ligt al jaren stil, omdat er nog geen geschikte kandidaat is gevonden om de terminal uit te baten.

Mogelijk beslist de raad van bestuur van de Haven later deze maand over de kandidaat, zegt woordvoerder Sylvain Godefroid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?