Avonturen van ULB-slechtvalken te volgen via live-streaming

© Belga
02/04/2021

Een slechtvalkenpaar op de campus Solbosch (ULB) kan voortaan tot eind mei van thuis uit gevolgd worden via streaming, zo heeft de Vrije Universiteit Brussel vrijdag laten weten.

Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het project "Valken voor iedereen", ontwikkeld door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het paar nam in het voorjaar van 2019 zijn intrek boven op de toren van gebouw A. De slechtvalken hebben daar dit jaar met succes genesteld, evenals afgelopen voorjaar, aldus de ULB.

De slechtvalken zijn dit jaar teruggekeerd en zijn sinds 8 maart aan het broeden. De eerste valken moeten rond 12 april uit het ei komen. Dit spektakel kan nu 24 uur per dag worden bewonderd, dankzij de camera die boven op de toren is geïnstalleerd, op www.fauconspelerins.be. Tegen eind mei moeten de jonge vogels het nest verlaten hebben.

Brussel, stad van de slechtvalk

De camera maakt het mogelijk het nestelen van roofvogels live te volgen, te sensibiliseren over het natuurlijk erfgoed en te laten zien wat de resultaten van de maatregelen voor natuurbehoud zijn. Analyse van de opgenomen beelden zal de onderzoekers ook in staat stellen het leven en het dieet van het paar tijdens het nestelen te bestuderen.

De slechtvalk was bijna volledig verdwenen uit Europa. Sinds 1994 is de vogel terug in België en sinds het midden van de jaren negentig ook in onze hoofdstad. Brussel is de stad van de slechtvalk geworden: er zijn nu ongeveer 15 paren op een totaal van bijna 200 in heel België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni