#BalanceTonProprio: huurders voeren campagne tegen onbetrouwbare huisbazen in Brussel

CD
© BRUZZ
07/12/2023

Met de hashtag #BalanceTonProprio voeren Brusselse huurders een campagne tegen nalatige en corrupte huisbazen. De initiatiefnemers plakten in heel Brussel posters met getuigenissen. "Fatsoenlijke en betaalbare huisvesting is een fundamenteel recht, geen handelswaar", schrijven ze in een persbericht.

De campagne is een tegenreactie op de vraag van de Nationale Unie van Eigenaars en Mede-eigenaars (NUEM) om een "zwarte lijst" op te stellen van zogenaamde "slechte huurders", die achterstallige huur hebben of een woning hebben beschadigd. Met de getuigenissen willen de initiatiefnemers aantonen dat huisbazen vaak tekortschieten "en daar bijna nooit voor gestraft worden".

"Een huurder heeft namelijk weinig middelen om zijn eigenaar te dwingen zijn verplichtingen na te komen. Erger nog, proberen zijn rechten te doen gelden, kan zich tegen hem keren. Het aankaarten van bijvoorbeeld de ongezonde toestand van zijn woning komt vaak neer op het moeten verlaten ervan", schrijven de actievoerders.

Tiental uitzettingen per dag

Volgens de actievoerders worden huurders veel strenger aangepakt. "Er worden ongeveer 11 gerechtelijke uitzettingen per dag uitgesproken in Brussel, wat neerkomt op meer dan 4.000 huishoudens per jaar. Dit aantal omvat niet de uitzettingen die buiten elk wettelijke kader worden uitgevoerd door sommige eigenaars: het veranderen van het slot zodat de huurder zijn huis niet meer binnen kan, intimidatie, geweld, enzovoort."

"Concrete herhuisvestingsoplossingen worden zelden aangeboden en het onvermogen om betaalbare huisvesting te vinden op de privémarkt dwingt huurders om onwaardige omstandigheden te accepteren. Levens worden hierdoor getekend. Het is tijd om uit de stilte te stappen", besluiten de campagneleiders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , huurmarkt , #balancetonproprio

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni